12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Proslava Svetog Tripuna, zaštitnika grada i biskupije

Kotorska biskupija i grad Kotor danas slave po 1213. put svog zaštitnika Svetog Tripuna. Svetu misu služio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja, koncelebrirali su barski nadbiskup mons. Rrok Gjonlleshaj, mons. Ilija Janjić, biskup u miru te brojni svećenici.

“Na svjetkovinu Svetog Tripuna dostojno je moliti za ovu zemlju, grad i Biskupiju, kao i za sve žitelji ove Biskupije bez obzira kojoj vjeri i kojem narodu pripadali. Molitva je ona koja nas na našem životnom putu krijepi, osvježava i daje nam svijetlo na našim životnim stazama, naročito u danima raznih tama koje život donosi”- poručio je biskup Štironja.

Osim vjernika misnom slavlju prisustvovao je predsjednik Opštine Kotor Vladimir V. Jokić.

Misno slavlje uveličao je katedralni zbor.

Sveti Tripun 2022 – foto Boka News

Vanjska proslava biti će u nedjelju, 6. februara koja će započeti dočekom podružnicama Bokeljske mornarice ispred glavnih gradskih vrata u 9,30 sati, kolo Svetog Tripuna plesat će se ispred katedrale u 10 sati, a u 10.30 započet će svečana pontifikalna euharistija koju će predslaviti mons. dr Tomo Vukšić nadbiskup vrbosanski koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini.

Sveti Tripun 2022 – foto Boka News

Sveti Tripun rođen je u gradu Kampsadi oko 232. – 249. (Mala Azija). poštovanje ovog sveca započelo je nakon mučeničke smrti u Nicej, gdje mu je suđeno pred prefektom cijele Male Aziije, Akvilinom (za vlasti rimskog imperatora Decija).

Tada je na upit Akvilina: “Kojeg si stanja?” – Tripun priznao da je kršćanin, izjavom: “Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin!”. Nakon provedenog suđenja odrubljena mu je glava. Tijelo Svetog Tripuna nakon smrti je bilo preneseno u Kampsadu, odatle u Carigrad, a iz Carigrada u Kotor.

Sarkofag Saracenis – foto Boka News
Andree Saracenis

U arheološkim istraživanjima krajem 1840. pronađen je sarkofag s latinskim natpisom Andree Saracenisa, Kotoranina i njegove žene Marije, koji je otkupio moći Svetog Tripuna od mletačkih trgovaca i njemu u čast u Kotoru sagradio prvu crkvu početkom IX. vijeka.

Temelji te crkve otkriveni su u arheološkim istraživanjima poslije katastrofalnog potresa 1979. godine. Osim toga sačuvan je i dio parapetne ploče iz IX. vijeka na kojoj je latinski natpis, koji pominje biskupa Ivana i navodi datum, mjesec i godinu – 13. I. 809. koji i faktički potvrđuje datum prenosa moći zaštinika grada Kotora, Svetog Tripuna.

Izvor:M.M.

Najčitanije