16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Bivši radnici „Vektra Boke“ traže da se vrati novac i kazne krivci za propast firme

Bivši radnici Vektra Boke

Bivši radnici ,,Vektra Boke“, koju je privatizovao Dragan Brković, a koji se od 5. avgusta svakodnevno okupljaju ispred hotela „Plaža“ zahtijevajući isplatu potraživanja iz radnog odnosa, tražili su od Centralne banke da provjeri sve transakcije tog preduzeća i kredite koji su dignuti na račun imovine firme. Traže i da se sav novac koji je pripadao ,,Vektra Boki“ vrati na račun preduzeća, kao i nezakonito otuđena imovina, te da se preispitaju svi ugovori u proteklih nekoliko godina. Radnici su istrajni u ostvarivanju svojih prava, ali i u preispitivanju odgovornosti onih koji su nekadašnje reprezentativno hotelsko preduzeće doveli do propasti.

Podršku su im u srijedu uveče pružili građani i pojedini političari iz lokalnog i državnog parlamenta. Predsjednik lokalnog parlamenta Ivan Otović kazao je da se „neke stvari mijenjaju, ali da to nije dovoljno“.

– Ovi ljudi prolaze kroz torturu godinama, a ne mogu da dobiju ono što su zaslužili. Sad je na svima nama da izvršimo dodatni pritisak na nadležne organe da se procesuiraju svi krivci, jer privatizacija HTP Boke ne samo da je uništila ove hotele i ljude, nego i naš grad –rekao je Otović.

Nikola Radman iz novske Ure je kazao da vjeruje da će slučaj ,,Vektra Boke“, ali i druge neuspješne privatizacije dobiti zasluženi epilog, mada će trebati vremena.

– Da li će se ovo potpuno izvući na čistac? Nemojmo se lagati, neće! Ali barem da se nadoknadi šteta radnicima – rekao je Radman.

Maksim Vučinić, poslanik Radničke partije i predsjednik parlamentarne komisije za kontrolu privatizacije, ocijenio je da pravda ne može biti zadovoljena dok se ne ispoštuju sve obaveze prema radnicima ,,Vektra Boke“, a potom da se utvrdi ko je Draganu Brkoviću dozvolio da radi to što je uradio.

– Ipak smo okuražili tužilaštvo da konačno napravi korak i sad se klupko steže. Drago mi je što će prekretnica da se desi baš kod onih što su bili odlučni da riješe svoj problem, a po tom modelu će se riješiti svi problemi radničke klase u Crnoj Gori – zaključio je Vučinić.

Predsjednik NVO „Bivši radnici Vektra Boke“ Đorđe Rajak je podsjetio da se radnici bore 15 godina da dokažu da se radi o totalnom nepoštovanju zakona.

– Tražimo da se vinovnici svih ovih dešavanja izvedu pred lice pravde, da se zaključi tačno koliko, ko, šta i kako je radio, koliko je prisvojio i otuđio. Tražimo da se sav novac koji je završavao na privatnim računima drugih društava vrati na račun ,,Vektra Boke“ da bi se svi povjerioci naplatili, jer oni nijesu samo nas varali – kazao je Rajak i poručio da neće odustati od ostvarenja svojih prava.

/Ž.K./

Izvor:Pobjeda

Najčitanije