14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska vlast ćuti o potezu centrale SDP-a – izazvali nove izbore?

Tivat- foto Boka News

Jučerašnja iznenadna odluka Predsjedništva SDP Crne Gore da ta patija uskrati podršku manjinskoj vlasti tri građanske liste u Tivtu, nije izazvala zvanične komentare sa strane dojučerašnjih političkih partnera SDP-a u tokm gradu – građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-čanso i odgovorno za bolji Tivat“.

Predsjednik Opštine Željko Komnenović (NP) je na pitanje odgovorio da nema komentar na potez SDP-a. Ni njegovi najbliši saradnici – potpredsjednici Opštine Vladimir Arsić (NP) i Goran Božović (GB), kao i predsednik lokalnog parlamenta Andrija Petković (BF), nisu se oglašavali povodom najnovijeg obrata na političkoj sceni tog grada.

Primjetno je da jučerašnju odluku o uskraćivanju podrške tivatskoj gradskoj upravi Tivta međutim, nije donio niti javnosti saopštio OO SDP Tivat, već centrala te partije.

Nezvanično, tivatski odbor, iako je na njegovom čelu Aleksandar Đurović koji je ujedno i potpredsjednik SDP Crne Gore, je već duže vrijeme bio pod pritiskom centrale partije da raskine saradnju sa tri građanske liste u Tivtu, a koje je dio vrha SDP sa tvrdo izraženim procrnogorskim nacionalističkim stavom, doživljavao kao “produženu ruku Srpskog sveta“ i navodne velikosrpske nacionaliste.

Đurović je do juče, balansirao između takvih zahtjeva stranačkog vrha i potrebe da SDP koja je u posljendja dva izborna ciklusa u Tivtu voljom birača, skoro izbrisana sa političke scene tog grada, iskoristi ovu priliku da ojača svoje pozicije. Stoga je, dok je svojim glasom kao odbornik u SO Tivat davao odlučujuči, 17. glas u 32-članom lokalnom parlamentu koaliciji NP-BF-GB, Đurović je uspio da SDP maltene uvede u izvršnu tivatsku lokalnu vlast jer je ta partija dobila čak 16 mjesta za svoje predstavnike u odborima direktora i savjetima ustanova tivatskih opštinskih preduzeća i ustanova. Pri tome, u nekim od tih organa upravljanja poput Vodovoda ili Centra za kulturu, SDP sam ima većinu za donošenje odluka.

Opština Tivat / foto Boka News

Podrška SDP aktuelnoj vlasti Tivta trajala je manje od godinu dana, a u međuvremenu je ta partije u više navratra „zatezala konopac“ i u raznim prilikama ucjenjivala svoje partnere iz listi NP, GB i NF, prvenstveno oko nacionalno-identitetskih pitanja, iako je javno pozivala da se u fokus pažnje djelovanja katuelne tivatske vlasti, stavljaju pitana od interesa za svakodnevni život Tivćana. Tako je SDP  prva problematizovala nepuštanje crnogorske himne na konstitutivnoj sjednici aktuelnog saziva SO Tivat iako  se to nikada do sada nije radilo, niti je intoniranje himne predviđeno Poslovnikom o radu tivatskog parlementa. Gradonačelnika Komnenovića SDP je javno prozivala zbog odlaska na sahranu mitropolita Amfilohija, tražila je od lokalnih vklasti da zabrane puštanje dokumnetrnog filma Borisa Malagurskog, zahtijevala da opštinska vlast u Tivtu javno pozdravi donošenje haške presude Ratku Mladiću za ratne zločine u BiH. Tivatsksa SDP je proteklih mjeseci povodom svakog događaja u tom gradu sa izraženim srpskim nacionalnim obilježjem ili šovinističkog incidenta pojedinaca sa ispisivanjem neprimjerenih parola, javno nastojala da „ubere političke poene“, kritikujući svoje partnere u tivatskoj vlasti i indirektno dovodeći njih u vezu sa takvim događajima.

Inače, u aktuelnom sazivu SO Tivat NP ima 13 odbornika, BF 2 i GB jednog. Opoziciju čine DPS sa 11 mandata , te SD i HGI sa po dva odbornika. SDP ima jednog odbornika, tako da uskraćivanjem njegove podrške aktuelnoj vlasti, ona ostaje bez formalne skupštinske većine. Sa druge strane, ni opozicija uz eventualno pridruživanje njima jednog odbornika SDP, ne može formirati većinu, čak ni za zakazivanje sjednice SO na kojoj bi se eventualno, donosila odluka o skraćenju njenog mandata što je prvi proceduralni korak za eventualne vanredne lokalne izbore u Tivtu.

Izvor:S.L.

Najčitanije