16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Bivši radnici Vektre Boke radikalizovali proteste – za sada bez odgovora vlasti

Vektra Boka- foto RTHN

Bivši radnici Vektre Boke u srijedu su radikalizirali protest i nakratko obustavili saobraćaj kroz grad, kako bi još snažnije skrenuli pažnju vlastima da je vrijeme da se osvrnu na radnike i pomognu im u ostvarivanju prava za koja se od tada bore 2015. godine, kada je Vektra Boka bankrotirala. Najavili su još radikalniji protest koji će trajati do ispunjenja prava radnika.

Apelovali su na Vladu, ministarstva i Specijalno tužilaštvo da preispitaju svoje izvještaje i sumnje u rad predsjednika Privrednog suda i stečajnog upravnika, te konačno počnu ispunjavati zahtjeve radnika, rekao je Đorđe Rajak, predsjednik nevladine organizacije Bivši radnici Vektre Boke.

-Molim vas da u skladu sa Zakonom zaista započnete proces ispitivanja svih krivaca koji su nas doveli do prosjačkog štapa, koji su oteli ono što su generacije sticale decenijama. Stavite prst na čelo i okončajte sve izvještaje i sumnje. Ne zanima nas ko će biti odgovoran i ko je šta zaradio, samo želimo naš novac koji je oduzet nama i državi. To je oko 5,5 miliona, oni su sve uzeli u obzir. Na ulicama smo, gladni i žedni!

Rajak je istaknuo kako sumnjaju da je predsjednik Trgovačkog suda izravno odgovoran za donošenje ovakvog plana reorganizacije u kojem su radnici u trećem platnom redu.

-Predsedniče Privrednog suda, da li ste pročitali kupoprodajni ugovor? Jeste li čitali aneks ugovora kada je otvoren stečaj? Jeste li vidjeli odakle je kredit od 23 miliona i 600.000 hiljada, to ste legalizirali? Ni vi ni stečajni upravnik niste ispoštovali sudske odluke. Pune dvije godine niste ispoštovali ustavnu odluku koja se zasniva na konvencionalnim pravima zaposlenih! Vi ste jedini advokat, predsjednik suda koji poštuje član zakona koji je ukinut, upravo u dijelu koji se odnosi na nas. Počinite zločin nad nama, rekao je Rajak.

Objašnjava da je tužilaštvo u februaru objavilo da je država oštećena za 50 miliona po pitanju Vektre Boke, a da je danas podatak u medijima da je riječ o sedam miliona.

– To je naš novac, pet i po miliona eura od radnika. Poslali smo vam izvještaje sa osnovanom sumnjom da je neko iz Centralne banke dijelio novac koji je pripadao radnicima, ko zna gdje i kako, mi ne možemo doći, ali vi tužioci možete. Pitajte gdje je otišao novac? Predsjednice Trgovačkog suda, niste trebali dopustiti ovakav plan reorganizacije u kojem su radnici u trećem redu isplate, niti da imate kredit od 23,6 miliona eura, rekao je Rajak.

Od trenutka kada su ušli u borbu za ostvarivanje prava iz socijalnog programa za 240 porodica, nema napretka, a kako kažu, sada nema napretka, čak ni nakon hapšenja čelnika Vektre Boke.

– Radikalizovaćemo proteste! Ovo je posljednji vapaj, preispitajte sve i odvedite radnike pod pokroviteljstvo Vlade da dobiju dio novčane pomoći jer nikada nismo ni od koga, a onda reagirate da vratite ukradeni novac. Tako ćemo riješiti probleme, rekao je Rajak.

Izvor:RTHN

Najčitanije