22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Boca sa crtežom Iana Churchilla pronađena na plaži kod Brindizija

Strip u boci stigao do Italije

„Mislila sam da se ovakve stvari dešavaju samo u filmu. Stvarno se osjećam kao protagonista nekog super filma. Zaista ste nam darivali ostvarivanje jednog predivnog sna“, kazala je Valerija iz Brindizija koja je sa svojom najboljom prijateljicom, Anom, kako kaže jutros između 11h i 11.30 sati na plaži blizu Brindizija, u pijesku, pronašla bocu sa porukom u njoj. U boci je bio crtež Iana Churchilla, ovogodišnjeg specijalnog gosta Hercegnovskog Strip Festivala.

„Negdje oko 14 sati nam je stigao mejl sa fotografijama dvije djevojke koje su pronašle crtež sa adresom HSF-a. Odmah smo shvatili da je riječ o jednoj od boca koje u okviru jednog od segmenata našeg festivala – Strip u boci, svake godine bacamo u more van Zaliva krstareći na katamaranu Tahiti. Uzvratili smo poruku sa željom da saznamo njihovo ime, gdje žive i pojedinosti oko pronalaženja boce sa stripom“, objašnjavaju organizatori Hercegnovskog Strip Festivala.

Kako se ispostavilo riječ je o dvije najbolje drugarice koje su na plaži blizu svog grada gdje idu svaki dan na kupanje, u pijesku vidjele staklenu bocu sa porukom u njoj. Snimile su telefonom cijelu situaciju, od pronalaska boce u pijesku do toga kako nisu mogle izvaditi čep od pluta, pa su je slomile i nakon što su izvukle crtež, od boce napravile ikebanu napunivši je pijeskom i ukrasivši cvijećem koje raste pored plaže.

„U audio poruci koje su nam poslale kažu da ne mogu da opišu svoju sreću, da doslovno cijeli dan lete od radosti, da misle da sanjaju i da im je dan toliko lijep da se zahvaljuju do neba. Takođe su nam rekle i da su obavijestile lokalne medije, te da će sutra o tome napraviti priču“, objašnjavaju iz HSF-a, podsjećajući da se svake godine pretposljednjeg dana festivala u more baci petnaestak staklenih boca sa crtežima u njima. To je tradicija koju na HSF-u praktikuju od 2016. godine, a do sada je pronađeno šest boca uključujući i ovu.

„Ovo je druga boca za koju znamo da je pronađena blizu Brindizija, očigledno da je dominantna morska struja koja iz našeg zaliva ide ka tom dijelu Italije i moraćemo da to na neki način probamo i da iskoristimo i ojačamo kulturološke i dobrosusjedske odnose sa tim gradom. Pored za te dvije pomenute boce, do sada su nam se javili ljudi koji su pronašli boce sa crtežima u Lećeu takođe u Italiji, te u Hrvatskoj na Istri i na ostrvu u blizini Zadra, kao i kod nas u Bigovi“, podsjećaju organizatori HSF-a. U prilogu ovog teksta su sve fotografije i video snimci koje su danas napravile Valeria i Ana, kao i njihova audio poruka poslata organizatorima HSF-a nakon prvog kontakta na mejl hsf@stripfestival.me

Najčitanije