23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Boden Shipping stupio u kontakt s otetom posadom broda Mozart

Mozart-crew-boden Foto: The Maritime Executive

15 članova posade koji su oteti s broda Mozart prošlog vikenda neozlijeđeni su – izjavili su jučer iz turske kompanije Boden Shipping.

“Boden Shipping komunicirao je s članovima posade kontejneraša Mozart, koji je otet kod Sao Tome 23. januara 2021.” – navodi se u sopštenju tvrtke turskoj državnoj novinskoj agenciji Anadolu; prenosi The Maritime Executive.

“Boden Shipping i partneri i dalje ulažu sve napore kako bi osigurali najbrže oslobađanje svojih radnika, koji su im prvi i jedini prioritet, te nastavljaju biti u stalnoj komunikaciji s obiteljima otetih pomoraca.”

Jedan je član posade ubijen, a trojica su brodom stigla do sigurnog sidrišta u Port-Gentilu u Gabonu. Prema turskom veleposlanstvu, pomorci su dobro.

Napad na Mozarta dogodio se dok je brod bio na putovanju od Lagosa u Nigeriji do Cape Towna u Južnoj Africi, kroz Gvinejski zaljev. Pirati su imali šest sati za ukrcati se na brod te su se uspjeli probiti u citadelu- sigurni odjeljak u koji se članovi posade povlače u slučaju ukrcaja pirata.

Piratstvo je stalna prijetnja u Gvinejskom zaljevu, a ta regija je postala svjetski epicentar za pomorske otmice. Tijekom posljednjih nekoliko godina, iskusni kriminalci i pobunjenici prešli su s krađe goriva na otmice pomoraca.

Najčitanije