13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

“Boka Kotorska i UNESCO status: ugrožena  baština“

Boka Kotorska – devastacija prostora

Kratki dokumentarni film “Boka Kotorska i UNESCO status: ugrožena  baština“ prikazuje se ove subote, 15.oktobra, u novskom Kolektivu. Ovo je priča o onome što je izgubljeno i ugroženo u kontekstu kulturno-prirodnog bogatstva Bokokotorskog zaliva.

Zašto prirodnom i kulturno-istorijskom području Kotora prijeti brisanje sa Liste svjetske baštine UNESCO-a? U kakvoj su vezi priroda, kultura i profit i kako se borimo protiv devastacije prostora i zaštićenih područja?

Dođite. Biće prostora i za razgovor na pomenute teme.

Kolektiv Novi

Sima Matavulja 9, Stari Grad, Herceg Novi

Subota, 15. oktobar u sati – Ulaz besplatan

Projekcija filma “Ugrožena baština” organizuje se u okviru projekta Palma Nostra koji nastoji da edukuje, informise i podstakne građane Herceg Novog da uzmu učešće u rješavanju problema životne sredine svog grada. Projekat podrazumjeva kreiranje informativno-edukativne online platforme, prikazivanje 3 dokumentarna filma koja se bave pitanjem prirodnog dobra i odnosa pojedinaca i zajednica prema prirodi, pokretanje peticije za inicijativu uspostavljanja posebne budžetske linije Opštine Herceg Novi za očuvanje, zastitu, valorizaciju promociju prirodnog nasljeđa Herceg Novog (posebno flore), potpisivanje memoranduma o saradnji sa Opštinom Herceg Novi te snimanje i prikazivanje „omaž“ dokumentarnog filma Palma Nostra, posvećenog novskim palmama kojih više nema.

Projekat Palma Nostra NVO Nov Val realizuje u  okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 -ReLOaD2, koji finansira EU, a implementira UNDP. U Crnoj Gori ReLOaD2 program sprovodi se u partnerstvu sa petnaest opština, među kojima su Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva, koje čine klaster Coastal Mates.

Najčitanije