16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Putin: Izravni sukob s NATO-om vodio bi globalnoj katastrofi

Obrambeni raketni sustav, ilustracija
Foto: ovbelov / Shutterstock

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi eventualni izravni sukob snaga NATO-a s Rusijom vodio do globalne katastrofe.

– Nadam se da su oni koji o tome govore dovoljno pametni da ne poduzimaju takve korake, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na novinskoj konferenciji u kazahstanskom glavnom gradu Astani.

Naglasio je da nema planova o daljnjoj mobilizaciji. “Djelomična mobilizacija” koju je objavio prošlog mjeseca završava i bit će gotova tijekom dva tjedna, rekao je.

Upitan žali li zbog sukoba s Ukrajinom, rekao je “ne”, dodajući da Rusija čini pravu stvar. Naglasio je da cilj Rusije nije uništiti Ukrajinu.

Za pregovore s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, rekao je da nema potrebe, dodajući da još nije donio odluku o eventualnom sudjelovanju na skupu G20 koji se održava na Baliju u Indoneziji sljedeći mjesec.

Putin je rekao i da događaji u Ukrajini nisu utjecali na odnose Rusije s drugim postsovjetskim državama. Iako su neke zemlje bile zabrinute, to nije utjecalo na karakter i dubinu odnosa Ruske Federacije s tim zemljama, tvrdi.

Njemačka čini grešku stavljajući kao prioritet odnose s NATO-om iznad nacionalnih interesa, naglasio je ruski predsjednik. Pritom je rekao da Berlin još nije donio odluku oko plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi bilo moguće iz Rusije dopremati plin Njemačkoj. Bilo kakva odluka u tom smislu nije ruska stvar, dodao je.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije