10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska mornarica oduševila nastupom u Beču

Bokeljska mornarica Kotor, jedna od najstarijih pomorskih institucija na svijetu, danas je imala veoma uspješan nastup u Beču. Glavni odred Mornarice, u pratnji ženskih članica u nošnjama i Gradske muzike Kotor,  postrojio se ispred Ambasade Crne Gore, a zatim je sa zastavama Crne Gore i Mornarice prodefilovao  ulicama u centra grada.

U 12 sati na trgu ispred katedrale Svetog Stefana uslijedilo je postrojavanje odreda . Komandir odreda prvi major Gracija Abović je predao raport admiralu Antunu Sbutegi koji je u pratnji ađutanta Zdravka Miloševića izvršio smotru.

Mornari predvođeni kolovođom Zlatkom Mračevićem otplesali tradicionalno kolo. Na kraju su u kolo, u pratnji barjaktara, ušli admiral Sbutega,  ađutant, prvi major, drugi major Saša Milošević, mali admiral Martin Petrović, ambasador CG u Austriji Željko Perović, ambasador pri OEBS-u Veselin Šuković i  vojni ataše admiral Dragan Samardžić .

Zatim je glavni odred u pratnji Gradske muzika  ponovo defilovao ulicama Beča do Ambasade Crne Gore.

Mnogobrojni građani Beča, turisti i članovi crnogorske djaspore su sa velikim interesovanjem pratili nastup a posebno pozdravili mornare Bokeljske mornarice. Prisutnima je podijeljeno oko 1000 flajera sa osnovnim informacijama na njemačkom jeziku o Mornarici.

Bokeljska mornarica u Beču oktobar 2019.

U 14 sati delegacija Mornarica predvođena admiralom Sbutega u pratnji diplomatske savjetnice Marije Lakić Barfus je primljena u Opštinu Beč od strane  Thomasa Rescha, direktora za međunarodnu saradnju Opštine. Tom prilikom  je u srdačnom razgovoru izraženo obostrano zadovoljstvo zbog ovog gostovanje i susreta, ukazano na istorijske , kulturne  i diplomatske veze Austrije i Beča sa Bokom i Crnom Gorom, a posebno sa Mornaricom i razmijenjeni su prigodni pokloni.

U Ambasadi Crne Gore je organizovan prijem za članove Mornarice i Gradske muzike. Admiral Sbutega je zahvalio ambasadoru Peroviću i savjetnici Mariji Lakuć Barfus na  višemjesečnom  angažmanu oko organizovanja ovog gostovanja a oni su poželjeli dobrodošlicu i istakli značaj ovog događaja za kulturnu promociju Crne Gore.

Ambasadi Crne Gore u Austriji i Ambasadi pri OEBS-u su uručeni   grbovi  i knjige Mornarice.

Na inicijativu Mornarice Ambasada Crne Gore u Republici Austriji  je prije više mjeseci počela organizacione pripreme za gostovanje.

Bokeljska mornarica u Beču oktobar 2019.

Ukupno 72 osobe, od kojih su 50 članova Mornarice iz Kotora, Tivta i Herceg Novog, 20 članova Gradske muzike Kotor, te novinarka i snimatelj RTCG, su otputovali autobusom iz Kotora 2. oktobra uveče za Beč gdje su stigli  sljedeći dan .

Gostovanje je omogućila Opština Kotor koja je iz budžeta za tu namijenu izdvojila 15.000 eura. Na taj način je još jednom ostvarena veoma uspješna saradnja Bokeljske Mornarice sa institucijama države, Opštinom Kotor i diplomatijom Crne Gore koja omogućava brojne uspješne aktivnosti Mornarice, od kojih je najvažnija njena kandidatura za upis na Reprezentativnu listu  UNESCO-a.

Najčitanije