8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska mornarica treći put na “Barcolani”

U takmičarskom dijelu Boku Kotorsku je predstavljao MM Sailing Team, čija je jedrilica Maxi Jena osvojila visoko 5. mjesto

Organizatori jedriličarske regate “Barcolana“, koja se u Trstu tradicionalno održava svakog oktobra počev od svog osnivanja 1969. godine, po drugi put su ugostili Bokeljsku mornaricu Kotor.

Prvi put je delegacija Bokeljske mornarice učestvovala u programu inauguracije 50. izdanja „Barcolane“ 2018. godine. Učešće Mornarice na „Barcolani“ plod je uspješne saradnje organizatora „Barcolane“ i Zajednice Italijana Crne Gore, na čijem čelu je predsjednik UO Bokeljske mornarice Kotor Aleksandar Dender. Po njegovim riječima, iako se učešće Mornarice na ovoj manifestaciji ne uklapa u striktne statutarne norme kotorske Bratovštine, ono ima uporište u istorijskim vezama Boke i Trsta, ali i u značaju koji je plovidba na jedra imala za sveukupnu materijalnu i nematerijalnu baštinu Boke Kotorske.

Na ovogodišnjoj, 54. po redu „Barcolani“, koja se održava od 1. do 9. oktobra uz sudjelovanje preko 2.500 brodova sa svih kontinenata, pored delegacije Bokeljske mornarice učestvovao je i orkestar Gradske muzike Kotor, koji redovno prati nastupe Mornarice na svim značajnim manifestacijama.

U takmičarskom dijelu Boku Kotorsku je predstavljao MM Sailing Team, čija je jedrilica Maxi Jena osvojila visoko 5. mjesto

Najčitanije