24 C
Kotor

Slušaj online radio

Otkrivena spomen-ploča u bivšem logoru Morinj

Crnogorski ministri vanjskih poslova i obrane Ranko Krivokapić i Raško Konjević u ponedjeljak su otkrili spomen-ploču u bivšem logoru za hrvatske zarobljenike Morinj, kojom se ističe crnogorsko žaljenje zbog njegova postojanja i patnji zatočenika.

Na ploči piše da je “tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku” na tom mjestu bio logor, takozvani Centar Morinj te da je ona posvećena zatočenim hrvatskim civilima i braniocima.

“Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživjeli zatočenici. Da se nikada ne ponovi”, piše na ploči.

Na otkrivanju ploče bili su i potpredsjednik hrvatske vlade Tomo Medved i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji su priznavanje zločina nazvali velikim korakom za dobrosusjedske odnose, crnogorsko suočavanje s prošlošću i ulazak u evropsku porodicu.

Crnogorski šef diplomatije Ranko Krivokapić kazao je da je teško naći prave riječi kada se traži oprost od onih koji nisu krivi.

“Nama koji predstavljamo onu Crnu Goru koja je klicala ‘Oprosti nam Dubrovniče” teže je govoriti na ovakvim mjestima. Mi vjerojatno osjećamo više srama od onih koji bi to trebali”, kazao je Krivokapić.

Morinj – otkrivanje spomen ploče – foto R.Stjepčević Boka News

“Ideologije zla, mržnje, takva ideologija je imala za cilj ne samo da uništi Dubrovnik, ne samo da pokori Hrvatsku, njezin cilj je bio i da se uništi Crna Gora”, poručio je Krivokapić.

On je poručio da patnja onih koji su bili u logoru ne smije ostati zaboravljena i zbog Crne Gore, “evropske, građanske, multikulturalne”.

“Nadam se da će Crna Gora i Hrvatska, koje su sada zajedno u NATO savezu, uskoro biti zajedno i pod zastavom EU”, zaključio je.

Potpredsjednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved zahvalio je hrvatskim žrtvama i braniteljima i crnogorskim ministrima. Napomenuo je da su mnogi nakon zatočeništva umrli od posljedica, a mnogi ih trpe i danas.

Morinj – otkrivanje spomen ploče – foto R.Stjepčević Boka News

“Za nas su to iznimno važna pitanja posljedica velikosrpske agresije, a posebno rješavanje pitanja nestalih osoba. Republika Hrvatska traži njih 1.830 i ovdje iz Crne Gore 12 nestalih osoba”, kazao je Medved.

Kazao je da ova spomen-ploča znači priznanje zločina počinjena nad hrvatskim narodom u ime velikorspske ideologije.

Morinj – otkrivanje spomen ploče – foto R.Stjepčević Boka News

“Koji su, nažalost, prihvatile i prosrpske snage u Crnoj Gori. Iskreno zahvaljujem ministrima Konjeviću i Krivokapiću koji su i 90-ih bili glasno protiv rata”, istaknuo je Medved.

Gordan Grlić Radman kazao je da ploča predstavlja i znak sjećanja i žaljenja, ali i opomenu budućim naraštajima “da se nikada nikome i nigdje ne ponovi”.

Morinj – otkrivanje spomen ploče – foto R.Stjepčević Boka News

„Neka današnji čin bude svjedočanstvo koje se nesmije više dogoditi, kao i zaboraviti kao zalog budućim generacijama koje iz ove ploče trebaju isčitati patnje, bol i žaljenje ali i svijest na pravo na svoje ime, slobodu i život“ – kazao je Radman.

Morinj – otkrivanje spomen ploče – foto R.Stjepčević Boka News

Ministar odbrane Crne Gore, Raško Konjević je zahvalio pristutnima što su došli kako bi iskazali najdublje poštovanje i pijetet žrtvama.

 

“Poštovanje i pijetet spram svakog krika i svake suze, svakog jauka i uzdaha, svake grube riječi i udarca, svake grube riječi i udarca, svake patnje i modrice, svake neprospavane noći i izmučenog jutra. Da nas svaka čaša gorčine koju tih mjeseci popiše ti nedužni ljudi učini čvršćim, velikodušnijim i većim”, kazao je Konjević.

Morinj – otkrivanje spomen ploče – foto R.Stjepčević Boka News

Otkrivanju spomen-ploče u Morinju prisustvovalo je šest bivših logoraša, dubrovački gradonačelnik Mate Franković i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Mještani Morinja izrazili nezadovoljstvo

Izaslanstva dviju država dočekalo je pedesetak mještana Morinja koji su negodovali zbog otkrivanja spomen ploče na lokaciji bivšeg logora. Događaj je zbog toga osiguravao velik broj policajaca.

Morinj – protest

Od oktobra 1991. do avgusta 1992. u Morinju je bio logor za zarobljenike iz Hrvatske.

Ondje su u tom razdoblju boravile 292 osobe iz dubrovačke regije, od čega je 169 svjedočilo o nečovječnom postupanju prema njima.

Nakon dugog perioda u kojem je ondašnji crnogorski režim upotrijebio sva sredstva kako bi izbjegao odgovornost za učinjeno, godine 2013. četiri su osobe pravomoćno optužene i osuđene na ukupno 12 godina zatvora za zlostavljanje zatočenika.

Optuženi su naređivali, mučili i nečovječno postupali prema velikom broju ratnih zarobljenika u logoru, kršeći njihov tjelesni integritet i osobno dostojanstvo.

Najčitanije