4 C
Kotor

Slušaj online radio

„Bokeška bojanka“ – knjižica koja se nakon bojanja čuva u biblioteci

Promocija-Bokeske-bojanke- foto RTHN

Saradnja pisca i knjižara Nikole Malovića i ilustratora Aleksandra Jeremića rezultirala je „Bokeškom bojankom –  Herceg Novi“, koja je kreirana kako za djecu, tako i za odrasle.

Bojanka, koja se sastoji od ilustracija i edukativnog teksta, promovisana je u petak u Paviljonu Gradske muzike, uz muzički program đaka i profesora Muzičke škole, a Malović objašnjava da je nastala iz prostog razloga što takve publikacije do sada nije bilo na tržištu.

– Bilo je potrebno dvije godine da realizujemo „Bokešku bojanku“ za djecu i odrasle, da nađemo dobrog ilustratora, kao što je Aleksandar Jeremić, da od nečega što je slovilo za knjižicu koja će da se oboja i baci, napravimo knjigu koja će da se oboja i čuva u biblioteci, jer ovo je knjiga iz koje najmlađi mogu da saznaju sve ono što je važno o Herceg Novom, a odrasli da se podjete – navodi on.

Centarlni dio bojanke zauzima detaljna panorama Herceg Novog, sa svim kućama iz Starog grada, pa će Novljani prepoznati svoje domove, dok su u tekstualnom dijelu istorijski podaci o osnivanju grada. Bojanka se sastoji od svih motiva koje je važno predstaviti djeci i odraslima.

Malović ističe da je za tako veliki broj detalja na ilustracijama zaslužno majstorstvo Aleksandra Jeremića.

Promocija-Bokeske-bojanke- foto RTHN

– On je treći ilustrator koga smo promijenili da bismo došli do najboljeg. Imamo nešto što predstavlja grsdski suvenir i prezencu. Imamo šta da poklonimo prijateljima i našoj djeci, jer ovo je knjiga koja se stavi u biblioteku, kad se oboja – kazao je Malović.

Odabir detalja nije bio lak, priča naš pisac, dugo je birao motive, pa „Bokeška bojanka“ danas predstavlja krunu njegovog promišljanja.

Promociju „Bojanke“ nastupima su obogatili učenici Muzičke škole, njihov koncert u Paviljonu rezultat je saradnje sa Gradskom muzikom, čime je na najbolji način zaokružena prezentacija knižice posvećene Herceg Novom.

Kapelnica Valentina Kulinović zadovoljna je nastupom đaka i interakcijom sa publikom, kao i činjenicom da je Gradska muzika dobila svoj prostor u „Bojanci“.

Izvor:RTHN

Najčitanije