13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Drugo izdanje „Bokeške bojanke – Herceg Novi“

Bokeška bojanka

Unikatni edukativni suvenir u formi bojanke za djecu i odrasle, „Bokeška bojanka“, čiji je koncept 2022. godine podržala Opština Herceg Novi doživjela je drugo izdanje.

Na naslovnoj strani veličine A4 formata nalazi se heraldički simbol Herceg Novog – osmougaona Sat kula, i dječak u mornarskoj majici kako je fotografiše mobilnim telefonom. Na vrhu kule je gradska zastava, a pored dječaka je galeb – kao detalj koji se pojavljuje na svim motivima do zadnje strane „Bokeške bojanke“.

Sve ilustracije potpisuje maestralni Aleksandar Jeremić, a sve tekstove pisac i urednik, Nikola Malović. To ovu bojanku činu upravo edukativnom, jer je žanrovski izvedena na više ravni, a pod logom knjižarske i izdavačke kuće – Knjižare So.

Na pitanje po čemu je „Bokeška bojanka“ drugačija od ostalih bojanki, Malović ističe da je za razliku od većine bojanki koje imaju 16 ili manje strana, edukativna ih zalivska bojanka ima 20.

– To je jedina bojanka sa Sadržajem, kao da se radi o pravoj knjizi. „Bokeška bojanka“ nije predviđena da se jednokratno oboji i baci, nego da se čuva u biblioteci, jer se u njoj nalazi ukratko kazana istorija grada Herceg Novog, nastalog 1382. zbog trgovine solju. Jedanaest motiva otkriće i djetetu i odraslom hercegnovski kod, a priče koje prate ilustracije svakim novim čitanjem skrenuće pažnju na neku od mnogih ravni po kojima je karakterističan Herceg Novi – pojasnio je Malović.

Kuriozitetno, „Bokeška bojanka“ kompletna je samo ako se na stranici 17 ovjeri unikatnim pečatom Knjižare So, a vlasnici „Bokeške bojanke – Herceg Novi“ otkriće zašto.

Najčitanije