15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeški forum poziva nadležne da spriječe sječu borova kod “Mimoze”

sjeca-u-mimozinom-parku
sjeca-u-mimozinom-parku

Bokeški forum najstrožije osuđuje bjesomučnu sječu borova kod srušenog hotela „Mimoza“ i traži od nadležnih institucija da hitno reaguju po ovom pitanju. Isto tako, tražimo da se u najkraćem vremenskom roku javnost, od strane lokalne uprave, obavijesti o tome ko je potpisao i dozvolio sječu stabala koja su decenijama tu. Mnogo duže od onih koji ih sijeku – kaže se u saopštenju ove partije.

U Tivtu su se mijenjale i mijenjaće se vlasti, ali ovako destruktivnu prema našem gradu istorija još ne poznaje. Čak su i okupatori u liku mornaričkog admirala Von Šterneka umjeli da prepoznaju ambijent mediteranskog grada i 1892.godine podarili mu veliki Gradski park. Moderni okupatori Tivta i Boke ne prezaju ni od čega i ruše sve pred sobom, zahvaljujući novcu sumnjivog porijekla.

Zaboravljaju da se istorija ne može kupiti, a da je istorija Boke i Tivta dugo i mučno pisana znojem naših predaka. Ni borovi im nisu odoljeli. A da ironija bude veća, park hotela “Mimoza” i zvanično spada u prirodne cjeline koje treba očuvati i nadgraditi.

Za ovakvo uništavanje istorije Tivta neko mora snositi odgovornost i Bokeški forum će krivca svakako istjerati pred sud javnosti. Opštinski Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost je adekvatno reagovao jučerašnjom nalogom da se obustavi sječa drveća, ali mi ne želimo da to ostane puko upozoronje o koje se investitor može oglušiti i bez oštrih sankcija nastaviti devastaciju. Jer ubrzo će, zbog kojekakvih „surlaša“, kao i onih u ljudskom obliku, umjesto palmi, agruma i borova naš grad „krasiti“ stabla kokosovih palmi, ličija ili kivana…

A kako se odnosimo prema našoj tradiciji, čini se da, čast izuzecima, bolje od banana nismo zaslužili – kaže se u saopštenju Bokeškog foruma.

Najčitanije