16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tradicionalna Čajanka novim sajamskim naslovima u čast

Knjižara So čajanka
Knjižara So čajanka

Svakog drugog petka po okončanju beogradskog Sajma knjiga, tim hercegnovske Knjižare So organizuje tradicionalnu čajanku – uvijek novim sajamskim naslovima u čast.

Tradicionalna Čajanka predstavlja srećno pronađeni model knjižarskog gostoprimstva, jedno unikatno veče – kada se na 550 km od Beograda mogu da prelistaju, omirišu i kupe hvale vrijedni izdavački hitovi. Razne arome, kriške limuna, šolje sa stilizovanim ribama u mnogim toplim rukama, te razgovor o novim knjigama – povlašćeni su, rekli bismo – trenuci u kalendaru Knjižare So ali i u vansezonskom kalendaru grada Herceg Novog.

Osim najpopularnijeg, voćnog čaja od pomorandže sa cimetom, ove je godine direktorka Knjižare So, Viktorija Malović, spremila slane pogačice sa tunom i ajvarom, te nekoliko vrsta kolača, od kojih su medenjaci po hilandarskoj recepturi upravo bili najtraženiji.

Druženje je trajalo duže od dva sata, uz listanje sajamskih hitova, razgovor o knjizi, ali i o svakodnevici, s pominjanjem Trampa, lokalnih prilika, manirom: red zbilje – red šale. Jedna od tema je bila: kako se zaostavština čuvenog književnog kritičara Branka Lazarevića našla u Herceg Novom, i kako je finalmente dospjela do Srpske akademije nauka i umetnosti…

Ako imate utisak da ste nešto ili mnogo toga propustili, dođite, prepričaćemo. Medenjaka više nema. Do naredne Čajanke!

S obzirom da će nam nekoliko sedmica biti potrebno da preporučimo samo apsolutne hitove, predlažemo na koje nam to naslove i naslovnice, manirom za svakog po nešto – ukazuje poslovično marljivi knjižarski kažiprst…

imagesLutkar je iznenađujući, nadrealan i odvažan roman Justejn Gorder. Jakop je usamljenik i izopštenik; čudak od rođenja, slijepi putnik u svakom društvu. Odlazi na sahrane nepoznatih ljudi, jer se jedino tu osjeća pripadnikom neke velike familije. Na njima pokazuje svoj prvi veliki talenat – pričanje priča, koje ljudi uvijek opčinjeno slušaju. Druga strast je otkrivanje veza među jezicima. Jedini  blizak prijatelj mu je Pele koji ga bez prestanka uvlači u bizarne situacije. Lutkar je dirljiva priča o usamljenosti i smislu života. Izdavač je Geopoetika.

Do sutra je roman Nataše Apane. Anita čeka da Adama puste iz zatvora. Upoznali su se prije 20 godina u Parizu gdje su se oboje osjećali kao da ne pripadaju tamo. Provincijalac i Mauritanka istog trenutka su se zaljubili, vjenčali i odlučili da žive na obalama Atlanskog okeana sa kćerkom Lorom. Međutim, monotonija svakodnevice učinila je da počnu da se udaljavaju jedno od drugog. Dolazak Adel, mauritanske emigrantkinje, unosi iskru koja je nedostajala da se oni ponovo zbliže. Da li će, međutim, drama koja slijedi raznijeti tu vještačku harmoniju? Izdavač je Klio.

Niče za osobe pod stresom Alana Persija je podsticajan priručnik u kojem se nalazi 99 maksima njemačkog filozofa primjerenih različitim situacijama iz svakodnevnog života. Ničeova mudrost pokazala se korisnom u traganju za razrješenjima mnogih problema u privatnom i poslovnom životu. Ove misli mogu biti od velike pomoći pri donošenju odluka na važnim životnim raskrsnicama, ponovnom sticanju samopouzdanja i pronalaženju rješenja za svakodnevne probleme. Izdavač je Kreativni centar.

Oliver Ušman je autor koji je napisao nekoliko izuzetno uspješnih knjiga za tinejdžere. Među njima je svakako i knjiga Neko te posmatra. Glavni junak je 15-godišnji Denis čiji je svakodnevni život postao vrlo predvidljiv. On neprestano igra igrice, u školi je prilično neshvaćen i redovno doživljava neprijatnosti. Drugovi mu se često podsmijevaju, kod kuće se stalno raspravlja sa majkom, a uz sve to zaljubljen je u Laru. Međutim, kad preko noći nestane dječak iz susjednog solitera, počinje Denisova avantura koja mu potpuno mijenja svakodnevicu. Izdavač je Kreativni centar.

Od pusta do zlatoveza Đurđice Petrović knjiga je koja sadrži izabrane studije o tekstilu na prostorima ex-Jugoslavije, uticajima i prožimanjima graničnih kultura na ovome prostoru. Prvi dio posvećen je srednjovjekovnom tekstilu, a drugi različitim načinima ukrašavanja testilnih rukotvorina. Ove studije mogu da posluže danas kao prilog izučavanju kulturnog kontinuiteta u materijalnoj kulturi jugoistočne Evrope. Knjiga će biti nezaobilazno štivo i priručnik svima onima koji se bave proučavanjima tekstila i produktima od njega. Izdavač je Srpski genealoški centar.

Tvorci arapske istorije autora Filipa K. Hitija knjiga je koja kroz izlaganje istaknutih tvoraca arapske istorije pruža uvid u vjerske, političke i druge pokrete koji su se odigrali u arapskoj istoriji. Tvorci arapske istorije predstavljaju rezultat značajnih pokreta koje su predvodili, odnosno koje su mijenjali. Oni se mogu smatrati tvorcima tradicije njihovog naroda. Materijal za ovu knjigu potiče iz izvora koji su verifikovani od strane savremenih stručnjaka sa Istoka i Zapada. Konkretno, u knjizi je predstavljeno 12 ličnosti, koje su pored Muhameda, obilježile arapsko-islamsku civilizaciju. Izdavač je Utopija.

Brodogradnja za amatere Waltera Turnšeka knjiga je u kojoj nam autor vrlo precizno dokazuje kako ne treba biti brodograditelj da bismo sagradili dobar brod. Potreban je samo dobar nacrt u kojem je sve tako detaljno i jednostavno objašnjeno da je za gradnju dovoljno biti zaljubljenik u brodove. Autor sugeriše kako nas samo tri koraka dijele od ostvarenja cilja: katalog ponude, idejni nacrt i izvedbeni nacrt u kome je do u pojedinosti objašnjena izgradnja broda. Knjiga je prepuna raznih nacrta kao i savjeta za izbor materijala. Izdavač je Naprijed – Zagreb.

Iz Pčelicine edicije Male knjige o velikim ljudima stiže nam i naslov Aleksandar Veliki autora Aleksandra Bojovića. Istorija mu odaje priznanje da je bio jedan od najuspješnijih vojskovođa ikada. Za 33 godine svog kratkog života uspio je da pokori najveći dio do tad poznatog svijeta. Poslljedice njegovog ogromnog carstva su bile najuočljivije u povezivanju zapadnih i istočnih kultura. Čuven je njegov pohod na Persiju i ratovi protiv moćnog persijskog cara Darija. Nakon pohoda na Indiju iznenada umire. U istoriji je ostao poznat i njegov konj Bukefal. Izdavač je Pčelica.

Knjižara So
Knjižara So

Superdžinovska bojanka – Karneval u velikom formatu omogućiće najmlađima da se odlično zabave sa drugarima ili sa članovima porodice. Raširena bojanka se može staviti  na sto ili na pod kako bi se bojili crteži. Ispresavijana bojanka može se bojiti stranu po stranu, i kad nismo kod kuće, na primjer kada putujemo (u kolima, vozu, avionu, itd), u parku ili na plaži. Kada se završi sa bojenjem crteža, bojanka se može raširiti i tada dobijamo super poster! Izdavač je Kreativni centar.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije