24 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeški Forum: Studija o Parku prirode Vrmac štetna i neozbiljna

Vrmac – mikophotVrmac ography

Nacrt Odluke i Studija o Parku prirode Vrmac u suprotnosti je sa interesima Tivta i Tivćana i Bokeški Forum protivi se usvajanju  ovakve odluke.

Naravno smatramo da je Park prirode Vrmac i njegova zaštita nešto što je neophodno, ali zahtijeva mnogo kvalitetniju i ozbiljniju Studiju. Uz zaštitu interesa građana Tivta, vlasnika zemljišta i njihovih stečenih prava.

A o ozbiljnosti ove studije možda najbolje govori i to da se njom, Tivćanima sugeriše razvoj konjarstva na ovom području, poručuju iz Bokeškog Foruma.

“Brojni su razlozi zbog kojih smatramo da je ovakva Studija štetna, a navešćemo one osnovne.

Prije svegas njom se ograničavaju mogučnosti korištenja zemljišta, pogotovo na lokacijama u Mrčevcu, Đurđevom brdu i Peanima. Na ovaj način vrši se “tiha eksproprijacija” jer vlasnici zemljišta na njima ne mogu ni graditi ni baviti se poljoprivredom, osim na mizernim površinama na kojima je poljoprivredna aktivnost već prisutna. Zauzima se zemljište koje je većinski vlasništvo starosjedilaca čime im se oduzima životni prostor.

Bokeški forum

Nadalje, zabranjuje se lov, čime se ta vrsta djelatnosti koja je i Zakonom definisana kao djelatnost od javnog interesa gasi u Tivtu.

I na kraju, ali ne i najmanje važno; Opština Tivat nakon Morskog dobra, Solila, Porta i Luštice gubi još jedan dio teritorije nad kojim može odlučvati i upravljati samostalno, već bilo kakva intervencija zahtjeva saglasnosti upravljača tim područjem i raznih agencija.

Zbog svega ovoga pozivamo Tivćanke i Tivćane da prisustvuju javnoj raspravi koja će se održati 1.septembra i jasno iskažu stav o ovoj Studiji za koju mi u Bokeškom Forumu smatramo da je neozbiljna i prije svega štetna”, kaže se u saopštenju Bokeškog Foruma.

Najčitanije