30.8 C
Kotor

Slušaj online radio

EU će suspendovati bezvizni režim s Rusijom

pasoš-ilustracija-Pixabay

Ministri vanjskih poslova Europske unije namjeravaju podržati suspenziju Sporazuma EU-a o viznim olakšicama s Rusijom kako bi se ograničio broj viza koje se izdaju Rusima, objavio je Financial Times.

Ministri vanjskih poslova EU-a planiraju donijeti ovu odluku na dvodnevnom sastanku u Pragu koji počinje u utorak, piše Financial Times pozivajući se na tri izvora koji su sudjelovali u razgovorima.

– Neprimjereno je da se ruski turisti šeću našim gradovima, uz naše marine. Moramo poslati signal ruskom stanovništvu da je ovaj rat neprihvatljiv, neprihvatljiv je, rekao je jedan visoki dužnosnik EU-a.

Plan o suspenziji sporazuma iz 2007. predviđa ukidanje povlaštenog tretmana Rusima pri podnošenju zahtjeva za sve vize za EU.

– Nalazimo se u iznimnoj situaciji i to zahtijeva iznimne korake. Želimo ići dalje od suspenzije viznih olakšica, istaknuo je visoki europski dužnosnik.

Finska, Poljska i baltičke države koje graniče s Rusijom rekle su da su spremne zaustaviti Ruse da s turističkim vizama uđu na njihov teritorij, pozivajući se na nacionalne sigurnosne iznimke šengenskog sporazuma.

– Stvarno se nadam da će se pronaći zajedničko europsko rješenje o tome kako značajno ograničiti protok ruskih turista u Europu, rekao je litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije