34.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boki – za 16 % smanjen broj slobodnih radnih mjesta

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Da sa strateškim pravcima aktuelne ekonomske  politike Vlade Crne Gore nešto nije u redu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje – Područne jedinice Herceg Novi koja je nadležna za biroe rada u tri bokeljske opštine. Prema izvještaju o radu te PJ za prošlu godinu, najjača regionalna ekonomija Crne Gore – ona u Boki Kotorskoj gdje je skoncentrisano preko 90 odsto velikih stranih investicija, uopšte ne generiše osnovnu korist koja bi od njih moralo imati lokalno stanovništvo – povećan broj radnih mjesta i mogućnosti za zapošljavanje.

Naime, prema podacima ZZP-PJ Herceg Novi, poslodavci su u tri bokeljske opštine lani oglasili ukupno 8.126 slobodnih radnih mjesta što je za čak 15,6 odsto manje nego godinu ranije. Sve to dogodilo se u vrijeme kada po Vladi Crne Gore, strateški strani investicioni projekti u Boki – Porto Montenegro i Luštica Bay u Tivtu i Portonovi u Herceg Novom, napreduju odličnom dinamikom i donose velike koristi crnogorskoj ekonomiji.

„U posmatranom periodu zaposleno je 2.819 nezaposlenih lica sa evidencije ZZP, što je 17 odsto manje nego prethodne godine. Od navedenog broja na sezonskim poslovima u ugostiteljstvu, turizmu i trgovini, angažovano je 1.998 zaposlenih lica.“- stoji u izvještaju. To u praksi znači da je preko 60 odsto onih koji su lani imali sreću da nađu posao preko ZZP u Boki,  bilo angažovano samo sezonski – na po par mjeseci i to najčešće na najlošije plaćenim i radnim mjestima sa najtežim uslovima u trgovini i turizmu.

Prema podacima ZZP, stopa nezaposlenosti u Boki Kotorskoj na dan 31.decembar prošle godine, iznosila je 11,92 odsto. Na birou rada u Herceg Novom posao je tražilo 1.519, u Kotoru  786, a u Tivtu 739 građana. Po gradovima, stopa nezaposlenost iznosi 11,92 odsto u Herceg Novom, 8,6 posto u Kotoru i ogromnih 13 odsto u „crnogorskom Monte Karlu“ – Tivtu.

„Kretanje na tržištu rada u 2015. godini, kao i u nekoliko predhodnih, najopštije gledano, pokazuju da je ono i dalje izloženo uticaju posljedica globalne ekonomske krize.Osnovne karakteristike kretanja i stanja na tržištu rada mogle bi se svesti na sledeće: visoka dugoročna nezaposlenost; visoka nezaposlenost mladih; izražene disproporcije između ponude ponude, tražnje i zapošljavanja; sezonski karakter zapošljavanja, znatan rast broja nezaposlenih visokoškolaca; relativno veliki broj zapošljavanja strane radne snage i veliki broj nezaposlenih lica koja se smatraju teže zapošljivim.«- stoji u izvještaju o radu za 2015  ZZP-PJ Herceg Novi, a o kome će se u petak izjašnjavati i odbornici u SO Tivat.

Iako u izvještaju piše da je broj nezapolsnih u Boki na dan 31. decembar 2015 bio za 2 odsto manji nego na isti dan prethodne godine, ovo valja uzeti sa velikom rezervom jer ZZP koristi bukvalno svaku administrativnu priliku da sa svoje evidencije briše ljude koji traže posao, kako bi statistika »ljepše izgledala«. Proječna nezaposlenost na nivou cijele godine, u sve tri bokeljske opštine, iznosila je 2.693 lica, a više od pola, odnosno 54 odsto broja nezaposlenih su žene.

Kotor - foto Boka News
Kotor – foto Boka News

Posla ima samo za konobare, sobarice i prodavačice

Preko ZZP, lani je posao u Herceg Novom našlo 1.689 ljudi, u Kotoru se zaposlilo 467, a u Tivtu 663 građana.        Pri tome je njih čak preko pola sa najmanjim, I ili II stepenom stručnosti, a 37 odsto otpada na one sa srednješkolskim obrazovanjem. Zbog uništavanja gotovo svih bokeljskih proizvodnih preduzeća od kojih je lani najveće bilo Jadransko brodogradilište Bijela gdje je Vlada uvela stečaj, te maksimalnog forsiranja turizma i nekretninskih aktivnosti, u Boki gotovo da više nema radnih mjesta za visokostručnu ili visokoobrazovanu radnu snagu.

»Prema kvalifikacionoj strukturi najviše je oglašeno potreba za pomoćnim radnicima I i II stepena stručnosti – 3.829 ili 47%, a zatim za radnicima sa srednjoškolskim obrazovanjem III, IV i V stepena stručnosti – ukupno 3.422 ili 42%. U izvještajnom periodu poslodavci su takođe iskazali potrebu za zapošljavanjem 875 radnika (11%) sa višim ili visokim obrazovanjem.«- stoji u izvještaju ZZP za 2015, uz napomenu da se čak 75 odsto oglašenih slobodnih radnih mjesta u Boki, lani odnosilo na rad na određeno vrijeme.

Izvor:S. L.

Najčitanije