15 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokovci sa flotom drvenih barki na proslavi 2400 godina od osnivanja Starog Grada na Hvaru

Mala regata - drvene barke
Kalafatska radionica Bokovac

Kalafatska radionica Petra i Nenada Bokovca iz Bara, od 8 do 11. septembra, učestvovati će na proslavi 2400 godina od osnivanja Starog Grada na Hvaru,. U sklopu proslave ovog velikog jubileja održati će se maritimni festival „Dani u vali“, koji organizuje udruga „Cronaves“ koja se bavi promicanjem hrvatske maritimne baštine.

„Poštovani ljubitelji mora, pozivamo Vas da sa svojim brodovima i posadama sudjelujete u ovom zajedničkom velikom i jedinstvenom jubileju! Osim posebno osmišljenoga programa plovidbe revijskog i natjecateljskog karaktera, znanstvenih skupova i kulturnih događanja, zabavnih programa i predstavljanja hrvatske maritimne kulture, Stari Grad će tijekom Festivala biti u središtu pozornosti hrvatskih i europskih maritimnih stručnjaka i zaljubljenika u more i brodove“ – stoji u pozivu gradonačelnika Starog Grada, Vinka Maroevića.

Mala regata - drvene barke
Mala regata – drvene barke

Bokovci ne kriju zadovoljstvo jer poziv stiže iz Hrvatske u kojoj je renesansa drvene brodogradnje veoma uspješna a njihove udruge predano rade na oživljavanju tradicionalne brodogradnje u drvetu.

Ovaj poziv je velika stvar ne samo za našu radionicu već za cijelo društvo, jer se njime priznaje da u maloj pomorskoj zemlji, Crnoj Gori, živi mala brodogradnja kao tradicija koja postoji od postanka čovječanstva – poručuju Bokovci.

Mala regata - drvene barke
Mala regata – drvene barke

Na Festival idemo sa flotom od pet drvenih barki „Arsenalki“, koje planiramo transportovati do Splita a potom morskim putem do Starog Grada na Hvaru.

Na put će krenuti posada brodova, fotoreporter, kao i organizatori iz Kalafatske radionice Bokovac što bi činilo posadu od 20 do 24 osobe.

„Camellia Trophy“ 2015.
„Camellia Trophy“ 2015.

Bokovci poručuju da je ovo veliki i skup projekat, te pozivaju državne institucije i donatore da finasiski pomognu njihov odlazaka na Hvar.

Kako bi svijetu pokazali pomorsku tradicionalnu brodogradnju koja i danas živi u Crnoj Gori, pozivamo sve ljubitelje mora, pomorstva i prijatelje kalafatske radionice Bokovac da pomognu projekat.

Kontakt, telefon 067 228 012 Lala Bokovac ili na e-mail jadranka.b@t-com.me

Najčitanije