13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Boki opet prijeti uobičajeni predsezonski organizovani ekološki zločin, “prihrana plaža”

Nasipanje jedne od plaža u Tivtu – foto S.L.

Kako se bliži početak kupališne sezone, tako se primiče i termin za jedan od najvećih organizovanih ekoloških zločina koji se stim u vezi, svake godine sprovodi na plažama u Boki Kototskoj – po zlu čuveno „predsezonsko prihranjivanje plaža“.

Tokom ovih aktivnosti JP za upravljanje morskim dobrom iz Budve i zakupci konji su od tog preduzeća u najam uzeli pojedina kupalištra, svake godine u more naspu na hiljade kubika pijeska i šljunka pod opravdanjem da na taj način „prihranjuju“ plaže i obnavljaju ih od sasvim uobičajene prirodne pojave – erozije uzrokovane morskim valovima.

Stoga se na brojnim lokalitetima duž obale Boke Kotorske u more se nasipa novi materijal – mahim drobleni kameni agregat iz Morače ili obližnjih kamenoloma, pri čemu neke od plaža značajno rastu u površini, na uštrb mora koje se nemilice zatrpava pijeskom i šljunkom. Ovakva praksa inače, izuzetno je štetna sa ekološkog stanovišta, posebno kada je akvatorijum Boke Kotorske u pitanju, a što je do sada u više navrata  potvrđivano i iz  nadležnog Instituta za bioologiju mora u Kotoru.

Obalni rub, odnosno mjesto gdje se “sastaju” more i kopno jedno je od najosjetljivijih, ali i najvažnijih djelova morskog ekosistema uopšte, jer tu žive, hrane se i razmnožavaju brojne morske biljke i životinje. Nasipanje pijeska preko prirodnog morskog dna uništava to stanište i pretvara ga u bukvalno pustinju pod vodom, a stvari se još dodatno pogoršavaju kada se za nasipanje koristi zemlja kakvih je takođe bilo slučajeva ranijih godina.. Zbog toga se morski biolozi listom protive ovakvim akcijama kakve je ranije redovno na pedesetak plaža u Boki sprovodilo “Morsko dobro” u saradnji sa svojim zakupcima.

Na pitanje da li će toga biti iove godine i da li su obezbjedili formalnu saglasnost Instituta za biologiuju mora da ponovno hiljade kubika pijeska prospu u more, iz Morskog Dobra su nam kazali da “zakupci kupališta Javnom preduzeću “Morsko dobro“ u praksi nisu dostavljali saglasnost Instituta za biologiju mora za sprovođenje predsezonskog prihranjivanja plaža, a takođe od strane ovog preduzeća nije izdata saglasnost za isto.”

Neposredni efekti nasipanja jedne od plaža u Tivtu

“Javno preduzeće će dati saglasnost za prihranu onih plaža koje po glavnom projektu imaju adekvatnu zaštitu kako postojeće pješčane površine, tako i pijeska za prihranu, a sve adekvatno smjernicama kako bi se sačuvalo od uticaja mora, a ujedno i zaštitu morskog ekosistema. Za buduće planirane pozicije intervencije će se izvoditi samo uz saglasnost Instituta za bilologiju mora i Agencije za zaštitu životne sredine”- saopštili su nam iz menadžmenta tog JP.

Agencija za zaštitu životne sredine inače, do sada se nijednom nije oglašavala niti na bilo koji način reagovala podvodom ove izuzetno ekolopki štetne prakse devastacije morskog ekosistema radi dobijanja veće plažne povšine za postravljanje ležaljki i ostalog plažnog mobilijara. Naprotiv, ova Agencija je preko svojiuh komisija za procjenu uticaja, uvijek po pravilu, davala zeleno svjetlo na ovakve i slične projekte “osvajanja mora na dobit kopna”, pritom nikada ne uvažavajući listom negativna naučna mišljenja koje su na ovakve projekte i aktivnosti davali stručnjaci Instotuta za biologiju mora,. Naime, naučna miščjenja ove instioucije po aktuelnoj legislativu u oblasti gradnje objekata i priocjene uticaja na životnu sredinu na žalost, neobavezujuća za druge učesnike u oviom procesu, pa to Morskom Dobru ili zakupcima djelova obale, daje prilično slobodne rukle da u djelo sprovedu svoje namjere o proširenju komercijalno za njih vrlo bitnih, kupališnih prostora na uštb morskog ekosistema.

Inače, prema Planu korišćenja sredstava javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom za 2022. a koji je u februaru usvojila Vlada, Morsko Dobro planira da ove godine za „nasipanje plaža svih primorskih opština“ potroši ukupno čak 50.000 eura. Budući da se ove aktivnosti ne kogu odvijati na obali otvorenog mora gdje su udari valova mnogo jači, već samo u zalivu Boke, izvjesno je da će samo u režiji Morskog Dobra,l pred sezonu na plažama  Tivtu, Kotoru i Herceg Novom biti prosuto 50.000 eura vrijednosti pieska, a na to tek treba dodati nove količine ovog materijala kojim će more na „svojim“ kupalištima zasuti ovdašnji zakupci plaža.

Najčitanije