20 C
Kotor

Slušaj online radio

Bolnica Kotor – prvi put u Crnoj Gori uspješno izvedena operacija…

Bolnica Kotor

„Sa zadovoljstom želimo da informišemo crnogorsku javnost da je u regionalnoj Opštoj bolnici Kotor po prvi put u Crnoj Gori izvedena laparoskopska operacija malignog tumora debelog crijeva u području sigme” – saopšteno je iz menadžementa Opšte bolnice Kotor. Sigma je dio debelog crijeva gdje je najčešća lokacija maligne bolesti, a maligni tumor debelog crijeva je najčešča maligna bolest probavnog sistema i treća po učestalosti među svim malignitetima.

„Nakon sprovedenih edukacija u inostranstvu i bogatog iskustva u minimalno invazivnoj hirurgiji, hirurški tim kotorske bolnice na čelu s primarijusom dr Ivanom Ilićem uspješno je izveo ovu zahtjevnu operativnu proceduru. Njena prednost u odnosu na klasičnu operaciju je u bržem oporavku pacijenta, bržem uspostavljanju crijevne funkcije, kraćoj hospitalizaciji, manjoj upotrebi ljekova i minimalnim rezovima na trbušnom zidu.

Ranije su, u više navrata, urađene laparoskopske operacije i na drugim dijelovima debelog crijeva kod pacijenata oboljelih od maligne bolesti.

Dr Ivan Ilić – foto Boka News

Laparoskopske operacije maligne bolesti debelog crijeva se sve češće izvode u razvijenim zemljama radi koristi koje donose pacijentima, a vezane su za kadrovsku obučenost i tehnološku opremljenost. Na ovaj način se i naša zemlja pridružuje ovom trendu u savremenoj hirurgiji probavnog sistema” – saopšteno je iz JZU Opšta bolnica Kotor.

Najčitanije