20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Bolnica Meljine od marta organizacioni dio OB Kotor

Nakon-sastanka-MZD-OB-Kotor-i-Meljine

Bolnica Meljine od 1. marta biće organizacioni dio Opšte bolnice (OB) Kotor, dok se ne stvore uslovi i obezbijedi dovoljno kadra da samostalno funkcioniše u okviru javnog zdravstvenog sistema, zaključeno je sastanku predstavnika Ministarstva zdravlja sa rukovodstvima te dvije bolnice.

Državna sekretarka Ministarstva zdravlja Slađana Ćorić rekla je da im je interes, kao i svim građanima Herceg Novog, da Meljine bude samostalna bolnica, ali da u ovom trenutku, zbog nedostatka kadra, nije bilo moguće organizovati na taj način.

Kako je rekla, našli su prelazno rešenje kako bi bolnica nastavila da funkcioniše kao do sada.

„Pružaće usluge iz ginekologije, hirurgije i internog odjeljenja i, kako se budu stvarali uslovi, tako će se proširivati njeni kapaciteti“, navela je Ćorić.

Ona je rekla da očekuje da će građani Herceg Novog shvatiti koliko je napora Vlada uložila da taj problem bude riješen.

Ćorić je naglasila da je u postojećim uslovima to najbolje rešenje i da će se nastaviti kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite za djelatnosti koje je trenutno moguće ostvariti, što je, kako je istakla, u interesu svih građana Herceg Novog.

„Trudićemo se da kompletan medicinski kadar bude primljen, ali je trenutno ograničena mogućnost da se zaposle svi jer su raspisani predsjednički izbori, pa moramo imati komunikaciju sa Agencijom za sprečavanje korupcije i voditi računa da se postepeno sprovode konkursi, kako proces rada bude organizovan“, rekla je Ćorić.

Ona je ukazala da u bolnici Meljine radi 11 ljekara.

„Ne može se primiti 160 ljudi na 11 ljekara. Moramo voditi računa o sistematizaciji, o normativima, a kapaciteti će se proširivati kako se budu stvarali uslovi“, istakla je Ćorić.

Direktorica bolnice Meljine Olivera Elez kazala je da je dogovoren model organizacije bolnice koji će zadovoljiti potrebe zaposlenih, ali i građana Herceg Novog, i da će se nastaviti dogovori oko konačnog funkcionisanja ustanove u narednom periodu.

Ona je objasnila da zaposleni u bolnici Meljine imaju do 1. marta ugovor po osnovu stečaja, nakon čega bi trebalo da pređu u javni zdravstveni sistem.

„Do tada ćemo obaviti još razgovora. Za početak, doktor (Davor) Kumburović će doći u srijedu u bolnicu Meljine da na licu mjesta pogledamo organizaciju bolnice, kao i definitivnu sistematizaciju, tako da ćemo imati do 1.marta dovoljno vremena za sve moguće korekcije koje su neophodne”, poručila je Elez.

Ona je naglasila da su tokom stečajnog postupka svi zaposleni, kako medicinski tako i nemedicinski kadar, primali platu, i da očekuje da će u naredna dva dana Fond za zdravstveno osiguranje uplatiti decembarsku zaradu.

“Februar će biti sporan takođe zbog finansijskih sredstava, ali se nadamo da će od 1. marta to biti definitivno riješeno”, dodala je Elez.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije