11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Đenovići – obilježeno 105 godina od Pobune mornara u Boki

Smotrom Bokeljske mornarice, polaganjem vijenaca u čast palim mornarima i počasnim plotunom, 1.februara 2023. je u Đenovićima obilježeno 105 godina od Pobune mornara u Boki kotorskoj.

Članovi Bokeljske mornarice iz Herceg Novog, Kotora i Tivta predali su raport predsjedniku Skupštine opštine Herceg Novi, Ivanu Otoviću, nakon čega su uslijedili povorka koju je marševima pratila Mjesna muzika Đenović i polaganje vijenaca.

Otović je lovorov vijenac postavio na spomen ploču na zgradi Mjesne zajednice Đenović, drugi vijenac su u more spustili Glavni administrator Opštine Herceg Novi, Nenad Đorđević, savjetnik generalne konzulke Republike Hrvatske u Kotoru, Zlatko Kožuhar i predsjednik hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice, Milorad Nešić. Na kuću Vrankovića, kao mjesto pobune, vijenac je postavio komandir odreda Bokeljske mornarice – podružnice Herceg Novi, Dejan Verigo.

Povorci članova Bokeljske mornarice i Mjesne muzike Đenović pridružile su se zvanice i građani, a u programu su učestvovale i mještanke Herceg Novog i Kotora obučene u bokeljsku narodnu nošnju, kao i članovi KUD „Sloga“ iz Đenovića. Uz Otovića i Đorđevića, ceremoniji je u ime hercegnovske lokalne uprave prisustvovao menadžer Opštine, Dušan Vukić.

Pobuna mornara obilježavanje 105 godina

„Ovaj događaj je značajan, ne samo za Đenoviće i za Herceg Novi, nego i za širi prostor. Tada je u Evropi buktio rat, najveći do tada na našem kontinentu, a mornari različitih narodnosti ujedinili su se i podigli su glas. Pozvali su na primirje, poslali su jednu jedinstvenu poruku pacifizma, i zbog toga njihova žrtva zaslužuje pamćenje. Vođe pobune su strijeljani u Kotoru i zato je važno da nikad ne zaboravimo da su neki ljudi u prošlim, teškim vremenima bili spremni da žrtvuju ono najsvetije – svoj život, da bismo danas živjeli u miru. Opština Herceg Novi, Mjesna zajednica Đenović, kao i svi ovdje okupljeni, cijene njihovu žrtvu i vjerujem da ni buduće generacije neće zaboraviti da su oni položili svoje živote za sve nas“, poručio je Otović.

Ceremoniju obilježavanja godišnjice Pobune mornara organizovali su Bokeljska mornarica – Podružnica Herceg Novi i Mjesna zajednica Đenović.

Brod Gea

Pobuna mornara u Boki kotorskoj odigrala se 1. februara 1918. godine, tačno u podne, na brodovima „Sankt Georg” i „Gea”. U tom trenutku, Boka je bila dio Austrougarske i zbog svog strateškog položaja predstavljala izuzetno važnu pomorsku bazu. Toga dana, oko 6.000 mornara austrougarske ratne flote uzelo je zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu, a upravo ispred Đenovića je bio stacioniran najveći broj brodova. Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata koji su vodile Njemačka i Austrougarska i protiv loših uslova života na ratnim brodovima.

Najčitanije