25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Borba protiv krivolova – Dinamit se ne smije tolerisati

Riba ubijena dinamitom – foto FB Stop krilvolovu

Gotovo dvije i po godine od kada je zaživio široki front u borbi protiv raznih vidova nedozvoljenog ribolova, država propušta priliku da oštrom politikom sankcija pošalje ozbiljnu opomenu za devastatore mora, rijeka i jezera.

U tom kontekstu, posjedovanje eksploziva naročito, ne smije se tolerisati i drugačije tretirati samo zato što je dinamit namijenjen krivolovu, a ne dizanju u vazduh plovila ili vozila. Jer, tanka je linija zloupotrebe i namijenjene ,,ćikete“, upozoravaju sagovornici.

Prema riječima Aleka Vukovića iz neformalne grupe građana Stop krivolovu, u praksi imamo za sada agilne akcije protiv dinamitaša koje ne dobijaju adekvatan sudski epilog, odnosno konkretniju krivičnu sankciju čime se obesmišljava trud i rad svih koji se bore protiv ove dugo tolerisane pošasti.

“Ribolovci, sportski ronioci, građani i pojedinci u saradnji sa neformalnom grupom Stop krivolovu i policijom i inspek-toratom za ribarstvo djeluju na terenu, ali nijesu poduprti adekvatnom kaznenom politikom”, navodi on.

On ističe da je dinamitašenje svedeno na mnogo manju mjeru, ali nije sasvim iskorijenjeno.

“Na to nas je podsjetio incident sredinom septembra kod Rta Mačka, na Luštici, gdje je sportski ronilac na dah snimio trenutak kada je osjetio strašno jaku detonaciju tokom ronjenja i to dok je bio uredno označen si-gnalnom bovom”, kazao je Vuković koji je i član u Radnoj grupi za suzbijanje ribolova nelegalnim sredstvima koju je Vlada formirala kao odgovor na problem koji je kulminirao 2017. godine.

Za dvije godine dinamitaši su reakcijom građana, stalnim prijavama na koje su odgovarali policija i inspektori za ribarstvo izlaskom na teren u gotovo svako doba dana i noći, prorijeđeni

“Međutim izostaje konkretna i oštra kazna: u više od 10 slučajeva forenzikom je utvrđen kontakt sa dinamitom. Jedno lice kažnjeno je društveno korisnim radom. Zatvorska kazna u situacijama kad za to ima uslova bila bi jako korisna kao opomena i najbolji metod odvikavanja od ove bahate discipline koja ne samo da devastira ekosistem već debelo ruži imidž države kao turističke destinacije”, kaže Vuković.

Iz arhive donosimo film produkcijske kuće Vice iz istraživačkog serijala o decenijskoj tradiciji ribarenja dinamitom na crnogorskoj obali.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije