8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Uhvaćen sa 300 kilograma zaštićenih morskih krastavaca, turskom državljaninu određeno zadržavanje

Foto Stop Krivolovu

Turskom državljaninu E.M. određeno je zadržavanje nakon što je rano jutros u blizini Baošića kod njega pronađeno 300 kilograma zaštićenih morskih krastavaca čiji je vađenje zabranjeno u našoj državi, objavljeno je na Fejsbuk stranici “Stop krivolovu”.

“Dana 13.02.2023. godine, po prijavi da se u reonu Baošića sprovodi nelegalna aktivnost izlova uz pomoć aparata za disanje, nešto iza ponoći, na teren su izašle nadležne službe Inspektora za ribarstvo i Granične Policije JPBiČ Herceg Novi. Oko 06.00 sati uhvaćeno je lice E.M. državljanin Turske, sa komplet opremom za ronjenje, uz regulatore vazduha i pet ronilačkih boca, podvodnu lampu, nož i tri velika saka za izlov. Lice je uspjelo da dio ulova (oko dvije vreće) odbaci pri izlasku iz mora, koje tom prilikom nisu mogle biti izvađene, ali je u automobilu lica pronađeno oko 300 kilograma morskih krastavaca (količina od oko 5000 jedinki), kao i 19 praznih kanti spremnih za skladištenje ulova koji je odbacio”, navodi se na Fejsbuk stranici “Stop krivolovu”.

Oprema je, kako dodaju, oduzeta, a E.M. predat na dalje postupanje nadležnim službama dok je kompletan ulov vraćen u more.

Naglasili su da je zanimljiv podatak da je “automobil prekršioca marke Renault Senik registarskih tablica BD-BN015 registrovan na preduzeće  Bilal Sea Food DOO iz Budve”.

Foto Stop Krivolovu

“Navedeno preduzeće je dozvolu za preradu Morskih krastavaca dobilo od nadležne uprave u našoj zemlji, iako je kod nas izlov morskih krastavaca zabranjen”, ističu oni.

Dakle, pojasnili su, inspektori su na lice mjesta pozvali i nadležnu ekološku Inspekciju uprave za Inspekcijske poslove kao i stručna lica iz Instituta za biologiju mora Kotor, i nedvosmisleno je utvrđeno da su “obije vrste Morskih krastavaca zatečene kod prekršioca na listi zaštićenih vrsta, što automatski povlači krivičnu odgovornost”.

“Licu je određeno zadržavanje, svi potrebni dokazi su tu, i zaista se nadamo da će mukotrpni rad koji je doveo do procesuiranja ovog lica, biti verifikovan i adekvatnom presudom, koja će, nadamo se, biti i prekretnica, i pravi iskorak ka željenim vrednostima, zaštiti državnih resursa, a da će stranim državljanima biti uskraćena mogućnost novih poduhvata ove vrste, ali i da će se preispitati neophodnost izdavanja dozvole za preradu zaštićenih vrsta u našoj zemlji, koliko god strani državljani pružali garancije da će prerađivati samo uvezene morske organizme, jer evidentno se ovdje radilo o izlovu i preradi Morskih krastavaca iz našeg mora”, navodi se na Fejsbuk stranici “Stop krivolovu”.

Najčitanije