21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Borovinić Bojović: U Kotoru sve spremno za masovnu vakcinaciju

Borovinić Bojović u Kotoru

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović sa saradnicima obišla je juče punkt za vakcinaciju u Centru kulture u Škaljarima u Kotoru i tom prilikom još jednom apelovala na stanovnike ove primorske opštine, kao i sve građane Crne Gore, da se vakcinišu i time zaštite i sebe i svoje najbliže.

– Vakcinacija je jedina sigurna svjetlost na kraju tunela, uz poštovanje epidemioloških mjera. Punkt ovdje u Kotoru je fantastično opremljen i sve je spremno za masovnu vakcinaciju, koja prema našim očekivanjima treba da počne krajem ovog mjeseca. Vjerujem da će svi građani i građanke prepoznati značaj vakcinacije i na taj način doprinijeti zaštiti sopstvenog zdravlja, kao i zdravlja svojih najbližih, kako bi na kraju zajednički podijedili pandemiju, kazala je ministarka zdravlja nakon obilaska vakcinalnog punkta u Škaljarima.

Ona je ponovila da novi kontingenti vakcina stižu i to do kraja aprila preko 200 hiljada kineskih vakcina Sinofarm i Astra Zeneke u prvoj nedelji maja, preko COVAX inicijative.
Prema riječima ministarke Borovinić Bojović, svih 138 punktova na teritoriji čitave države uglavnom je spremno za masovnu vakcinaciju.

– Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da je u svim opštinama, odnosno lokalnim samoupravama odjek za masovnu vakcinaciju zaista bio dobar i veliki, svi u odradili neophodne pripreme i da spremni čekamo masovnu vakcinaciju, istakla je dr Borovinić Bojović.

cnb-bokeski_staticni-baner-bez-broja_728x90

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, ispred lokalne samouprave pozvao je sve građane Kotora da se prijave za masovnu vakcinaciju.

– Pozivam svoje da od momenta kada započne masovna vakcinacija dođu u Dom kulture u Škaljarima, kako bi svi zajedno obezbijedili uslove da sačuvamo zdravlje i živote svih naših sugrađana i da ove godine imamo turističku sezonu, imamo prihode i da se vratimo u normalne tokove života. Uslov svih uslova je vakcinacija i poštovanje mjera. Kako smo uspjeli da u ovom gradu držimo epidemiju pod kontrolom, siguran sam da će masovan odziv građana i građanki Kotora za vakcinaciju značiti i kraj ove epidemije u našem gradu, naglasio je Jokić.

I direktor Doma zdravlja Kotor dr Igor Kumburović pozvao je građane Kotora da se vakcinišu i istakao da vakcinacija nema alternativu i treba da iskoristimo povoljnu epidemiološku situaciju.

– Apsolutno spremno dečekujemo masovnu vakcinaciju. U Kotoru smo do sada vakcinisali skoro 2 200 naših građana sa prvom dozom vakcine i revakcinisali 1 500. Takođe, dali smo 570 prvih doza Astra Zeneka vakcina, a u narednom periodu očekujemo i revakcinaciju. Danas smo imali priliku da nas obiđe ministarka zdravlja i direktor Doma zdravlja Podgorica., sa kojima smo u redovnoj komunikaciji. Dakle, radi se o zajedničkom trudu i radom svih nas i Ministarstva zdravlja i Opštine Kotor i Doma zdravlja Kotor, kazao je dr Kumburović.

Pozivajući svoje sugrađane da se u narednom periodu u što većem broju vakcinišu, kako bi prevazišli ovu tešku situaciju, direktor Opšte bolnice Kotor dr Davor Kumburović je kazao da je epidemiološka situacija u ovom gradu sada znatno poboljšana.

– Trenutno u našoj bolnici imamo 11 pacijenata na liječenju, od kojih je troje životno ugroženo. Prije nekoliko dana počela je sa radom kiseonična stanica u okviru bolnice, čime će se sa jedne strane umnogome poboljšati liječenje oboljelih pacijenata, a sa druge strane olakšati rad nama zdravstvenim radnicima, koji radimo u kovid bolnici, istakao je direktor kotorske bolnice.

Najčitanije