25 C
Kotor

Slušaj online radio

Božićni koncert SPD “Jedinstvo” (foto i video)

Tradicionalni Božićni koncert “Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo – Kotor 1839” održan je u petak u crkvi Svetog Nikole u Kotoru u okviru manifestacije “Od Božića do Božića”.

Na početku koncerta brojne posjetioce pozdravila je Tina Bjelobrković u ime NVO “Karampana”, koja je organizator manifestacije „Od Božića do Božića”.

Sekretar SPD „Jedinstvo“ Dragan Đurčić, istako je da Kotor tradiciju razumijevanja i poštovanja gradi dva milenijuma i nikada je nije prekidao i nastavio:

„Prije dva dana preminuo dugogodišnji član i počasni predsjednik SPD „Jedinstva” Slavko Sava Roganović. Juče smo ga sahranili.Po svom onom kijametu, po buri, okupio se za kotorske prilike silni narod.

Zašto?

Zato što nam je preminuli Slavko svojim djelom naložio da se saberemo. Da budemo u skladu sa 130 godina starom himnom, 180- godišnjeg Društva, u kojoj se kaže da „U Jedinstvu i s Jedinstvom, svem u susret smijemo poć”. Tom prilikom tri tradicionalne organizacije, SPD Jedinstvo, Gradska muzika Kotor i Bokeljska mornarica su bile zajedno. Prethodno si puno puta pokušavale da se okupe, da riješe neka statusna pitanja, ali nisu uspjele.

Jednako je bilo dirljivo, nakon opijela i sahrane, čuti od ovog hora i sveštenika da se pjeva „Vječnaja pamjat”, kako je uobičajeno u Istočnoj crkvi, a sveštenici Zapadne crkve su otpjevali „Pokoj vječni”. Mi smo opomenuti, dat nam je signal, da moramo da živimo u slozi, da moramo da se razumijemo i da ostavimo po strani svu novo-interpetiranu istoriju i sve one koji žele da nas posvađaju. Mi moramo biti jedno. Budimo svoji, ali razumimo se”, kazao je Đurčić.

Horovima Jedinstva, velikim i dječijim, dirigovali su Mihajlo Lazarević i Ivana Krivokapić. Klavirska pratnja prof. Ana Mihaljević, prof. Dušica Ćetković (klavir), Petar Bukilica (gitara i solo) i Sofia Sindik Bubanja (kahon).

Gosti koncerta bio je ruski hor iz Bara „Zima”, pod dirigentskom palicom Varvare Bojkove.

Gosti koncerta – Ruski hor iz Bara

Koncertu su prisustvovali predsjednik i potpredsjednik opštine Kotor, Vladimir Jokić i Milivoje Samardžić, predsjednica Skupštine opštine Kotor Dragica Perović, protojerej Srpske pravoslavne crkve, stavrofor Momčilo Krivokapić arhijerejski namjesnik bokokotorski  i Vojin Lazarević predsjednik SPD „Jedinstvo”, koje ove godine slavi 180 godina postojanja.

Organizator manifestacije „Od Božića do Božića” je NVU “Karampana”, suorganizator TO Kotor, a pokrovitelj Opština Kotor.

Više fotografija sa koncerta na našoj Facebook strani autora prof. dr Stevana Kordića.

Izvor:M.M

Najčitanije