12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Palagruži pao snijeg!

Snijeg na Palagruži Foto: Vojislav Šain
Vrlo hladna kontinentalna zračna masa posljednjih je dana stigla do Sredozemlja pa je i Dalmaciji donijela prave zimske temperature.
Ipak, danas je meteorološka vijest dana da snijeg u Dalmaciji pada na njenom prosječno najtoplijem dijelu – otvorenom moru. S obzirom da je more i dalje toplo nakon rekordno toplog ljeta i rekordno tople jeseni, površinske temperature su mu oko 15 stupnjeva. Ipak, zahlađenje je bilo dovoljno jako da danas snijeg povremeno pada na našem pučinskom otoku – Palagruži!
Snijeg na Palagruži Foto: Vojislav Šain
Palagruža je tačka u kojoj je snijeg statistički najrjeđa meteorološka pojava u Hrvatskoj! Vijest o padanju snijega na Palagruži za Dalmacija Danas potvrdio je svjetioničar Vojislav Šain. – Oblaci se stvaraju upravo nad Palagružom.
Snijeg na Palagruži Foto: Vojislav Šain
Do 14 sati je bilo suho, a onda se povremeno javlja slab snijeg. Još jače oborine lako se mogu vidjeti prema Italiji i prema Otrantu – kazao nam je Šain. Snijeg nije obilan i radi se samo o padanju, pa se nije stvorio snježni pokrivač. Zanimljivo, nakon što snježnog pokrivača nije bilo desetljećima na Palagruži, 27. febrara prošle godine snijeg se uspio zadržati na podlozi, a isto se dogodilo 30. decembra 2014. godine.

Najčitanije