7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Brod sa pričom – Potomac, paravan za Roosevelta i Elvisov poklon dječjoj bolnici, još uvijek se ponosno ‘šepuri‘ na dokovima Oaklanda

Brod Potomac

Electra, brod izgrađen za borbu protiv podmornica kojeg je u mirnodopska vremena koristila američka Obalna straža u patrolama protiv krijumčara je nakon samo dvije godine plovidbe prepravljen u luksuznu predsjedničku jahtu za Franklina Roosevelta.

Tom prigodom brodu je promijenjeno ime u Potomac i ugrađen mu je lift kako bi se predsjednik mogao lako, ne izlazeći iz svojih invalidskih kolica, prebacivati s palube na palubu. Lift i njegova konstrukcija su bili sakriveni u unutrašnjost dodanog, lažnog dimnjaka.

U kolovozu 1941. Roosevelt je ratnim brodom USS Augusta otplovio prema Newfoundlandu na tajni susret s Winstonom Churchillom na dogovaranje i potpisivanje Atlantske povelje, tj. dokumenta koji je definirao ne samo američko-britansku suradnju u Drugom svjetskom ratu, nego i njihove ideje o poslijeratnom uređenju svijeta.

O stupnju tajnosti tog sastanka najbolje govori činjenica da je u vrijeme sastanka s Churchillom, za javnost, predsjednik SAD bio na svojoj jahti. Sve vrijeme na brodu je bila izvješena predsjednička zastava, novine su redovito izvještavale o predsjednikovom krstarenju i ribolovu, a tajne službe su angažirale i dvojnika sa zadatkom da svojom figurom i pokretima ostavlja dojam o Rooseveltovom prisustvu na brodu.

Rooseveltov nasljednik Harry Truman je za predsjedničku jahtu izabrao USS Williamsburg, pa se tako od 1946. do 1960. Potomac koristio za lov na školjke i rakove. Potom je tri godine plovio kao linijski putnički brod između Puerta Rica i Djevičanskih otoka da bi ga 1964. za 55 tisuća dolara kupio Elvis Presley i poklonio dječjoj bolnici iz Memphisa da ga proda na humanitarnoj aukciji. Bolnica je iste godine brod prodala za 65 tisuća dolara.

Potomac se danas nalazi na Dokovima Jacka Londona, turističkog i zabavnog dijela luke u Oaklandu.

Najčitanije