16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva ima podršku da gradi bolnicu – realizacija projekta moguća kroz privatno-javno partnerstvo

Foto Vlada CG

Opšta bolnica u Budvi biće izgrađena na lokaltetu Dubovica, procedure za realizaciju ovog projekta su pokrenute,a postoji mogućnost izgradnje objekta i kroz privatno-javno partnerstvo.

To se moglo čuti tokom posjete predsjednika Vlade Dritana Abazovića Budvi, a u okviru koje je posjetio i lokaciju izgradnje buduće bolncie.

– Najveći izazov za realizaciju ovog projekta neće biti sredstva za izgradnju bolnice, čak je predsjednik Opštine budva Milo Božović razgovarao sa nekim renomiranim kompanijama koje bi možda mogle da budu partneri u izgradnji, ako se taj model izabere. Najveći izazov biće medicinski kadar – kazao je Abazović.

Ipak, očekuje da i taj problem može biti riješen.

– S obzirom na to da je Budva vrlo atraktivna za život, ne treba bježati od toga da će ovdje rado dolaziti ljudi da žive i rade i kada je riječ o medicinskom kadru – naveo je.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da Budva nema bolnicu, a argumenti poput onoga da je riječ o maloj opštini su, kaže, potpuno pogrešni.

– Budva je najveći generator turizma Crne Gore, svih prihoda koje mi ostvarujemo od turizma, i mora da ima adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Razmišljanje da je Budva mali grad kome ne treba bolnica je pogrešno i predstavnci Opštine već su razgovarali sa ministrom zdravlja da se krene u realizaciju tog projekta, vidjećemo na koji način – kazao je Abazović.

Izgradnja bolnice od ogromnog je značaja, ne samo za građane Budve, već i za razvoj turizma u gradu, smatra predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

– Već imamo problem da nam neki visokoplatežni gosti otkazuju boravak jer nežele da dolaze u grad u kojem mne mogu biti zdravstveno zbrinuti, ukoliko se javi potreba za tim – kazao je Božović.

Na pitanje kada bi bolnice mogla biti izgrađena, Božović je odgovorio da je riječ o veoma kompleksom procesu koji je započet.

– Vlada nam je već izašla u susret, pa je u novim planskim dokumentima opredijelila u ovaj prostor da bude planski opredijeljen za bolnicu. Pored toga, imamo obećanja od premijera i ministra zdravlja će opšta bolnica biti dio javnog zdravstvenog sistema Crne Gore. Sada slijede sve ostale procedure. Vremenski rok tu nije kratak, to će sigurno trajati, ali idemo u dobrom smjeru. Važno je da smo krenuli, a kad se krene, posao će se i završiti – zaključio je Božović.

Najčitanije