26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva: Otvara se fakultet ruskih profesora u egzilu

Budva foto Boka News

Fakultet slobodnih umjetnosti i nauka (FLAS), koji su prije više od godinu dana u Crnoj Gori osnovali ruski profesori u egzilu, akreditovao je svoj prvi akademski program osnovnih studija slobodnih umjetnosti i nauka na engleskom jeziku (liberal arts and sciences).

Prije toga, početkom prošle godine su u crnogorski kvalifikacioni okvir uvrstili kvalifikaciju bečelor slobodnih umjetnosti i nauka.

Akreditaciju fakulteta su podržali i preporučili profesori svjetskih univerziteta, od Oksforda, preko Bard koledža, Rid koledža, Državnog univerziteta Pensilvanije i bjeloruskog Evropskog Humanističkog Univerziteta u egzilu.

Studije će se održavati na engleskom jeziku, a među profesorima će se naći poznata imena sa svjetskih univerziteta.

Za predsjednika Upravnog odbora fakulteta prošle jeseni je izabran crnogorski politikolog Ljubomir Filipović, koji je i jedan od osnivača fakulteta zajedno sa Andrejom Fetisovim koji je vodio medijski program na moskovskoj RANEPA-i i Vladimirom Šmeljovim osnivačem crnogorske obrazovne kompanije Edumonte.

Dekanica fakulteta je Marina Klašnjikova, koja je u Rusiji takođe bila dekanica Fakulteta slobodnih umjetnosti i nauka na Moskovskoj školi ekonomskih i društvenih nauka, popularnoj Šanjinki, osnovanoj od strane po znatog britanskog sociologa Teodora Šanjina, koji je tokom devedesetih bio pionir liberal arts modela obrazovanja u Rusiji.

U pripremama za rat, ruski predsjednik Vladimir Putin je zatvorio i zabranio viđenije liberal arts fakultete i studijske programe i cijeli LAS koncept obrazovanja proglasio neustavnim i protivnim nacionalnim interesima Rusije.

Mnogi od univerzitetskih profesora su se našli pod represijama, i neki od njih su napustili Rusiju.

Razlog Putinove borbe protiv koncepta liberalnog obrazovanja je to što je jedan od osnovnih principa i vrijednosti pomenutog modela obrazovanja razvoj kritičkog mišljenja, i ruske bezbjednosne službe su baš ove fakutlete i programe prepoznale kao jezgro kritičkog i opozicionog aktivizma u ovoj zemlji.

Fakultet planira da počne sa radom u septembru, kada će primiti svoje prve studente.

 Pored toga što će otvaranjem ovog fakulteta Crna Gora sebe postaviti na mapu svijeta kao ostrvo akademskih sloboda, i svijevrsno akademsko utočište, snažne akademske konekcije koje su predavači FLAS-a godinama gradili, doprinijeće razmjeni i samim time kvalitetu visokog obrazovanja u zemlji.

/V.Lajović/

Izvor:Vijesti

Najčitanije