13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Luka Kotor iznenada kupila službeno vozilo iako radnicima duguju…

Luka Kotor
Luka Kotor foto Boka News

Iako se još nosi sa posljedicama milionskih gubitaka zbog toga što joj je dvije godine uslijed koronavirusa, bila najvećm dijelom potpuno obustavljena ili drastično redukovana osnovna djelatnost prijema kruzera, državna kompanija Luka Kotor AD odlučila je da prvi put u novijoj istoriji, kupi novo službeno vozilo za svog izvršnog direktora.

Naime, na traženje izvršnog direktora Milka Krvavca (SNP), Odbor direktora Luke Kotor AD kojim predsjedava Ljiljana Popović-Moškov (URA), donio je odluku da kompanija kupi novi službeni automobil. Zanimljivo je da je ova procedura realizovana u rekordno kratkom roku, pa je tako Luka Kotot tender za kupovinu novog vozila sa tehničkim specifikacijama u kojima je bio bukvalno „nacrtan“ automobil marke“ dacia logan 1.0 TCe 90 CVT“, raspisala 29.novembra sa rokom za podnošenje ponuda od samo tri dana. Naime, datum ponošenja i otvaranja ponuda bio je 2.decembar kada je i pristigla jedina ponuda – kompanije „Allinace“ iz Podgorice koja je zastupnik rumunskog proizvođača automobila Dacia u Crnoj Gori. Njenu ponudu koja podrazumijeva upravo traženi model „dacie logan“ vrijedan 17.490 eura sa PDV-om, Luka Kotor je prihvatila 5.decembra, a 14. decembra je potpisan i ugovor o kupovini nakon kojeg Alliance ima rok od pet dana da firmi koja je u većinskom vlasništvu Opštine Kotor i isporuči novi automobil.

Iako je riječ o jeftinijem vozilu niže klase nego što su ona koja uobičajeno ka službene automobile, kupuju menadžeri državnih firmi u Crnoj Gori, „dacia logan“ sa automatskim  mjenjačem i najvećim paketom opreme koju je kupila Luka Kotor svakako nije loš automobil. Ovo je inače, prvi put u posljednjih petnaestak godina da Luka Kotor kupuje službena vozila jer za to nije bilo potrebe budući da se većina poslovanja te kompanije odnosi na kontakte sa stranim brodarskim kompanijama na nekoliko specijalizovanih sajmova kruzing industrije, a koji se godišnje održavaju po svijetu. Za završavanje službenih obaveza po Crnoj Gori koji podrazumijevaju ne baš tako česte odlaske iz Kotora do Podgorice gdje je sjedište resornog Ministartva kapitalnih investicija, mendžment Luke do sada po pravilu, koristio sopstvene, privatne automobile uz refundaciju putnih troškova. Ostatak službenih obaveza, menadžeri Luke pokrivaju pješice jer je udaljenost od upravne zgrade te kompanije do njenog putničkog terminala na Luži tek nekoliko desetina metara, a do oko 300 metara udaljenog marinskog dijela luke, ionako se fizički ne može stići automobilom, isto kao ni do oko 500 metara udaljene zgrade osnivača i većinskog vlasnika te kompanije – Opštine Kotor koja se nalazi unutar zidina Starog grada.

Na pitanje zbog čega su baš sada odlučili da kupe novi službeni automobil za potrebe izvršnog direktora kompanije imajući vidu činjenicu da se Luka Kotor AD još uvijek nije oporavila od ogromnih finansijskih gubitaka koje je pretrpjela u protekle dvije godine zbog posljedica koronakrize u kruzing industriji i zašto se to radi kada Luka Kotor službene automobile nije imala ni u vrijeme kada je ostvarivala mnogo bolje rezultate poslovanja i bila u daleko boljoj ekonomsko-finansijskoj situaciji nego što je to sada slučaj, iz menadžmenta ove državne firme „Vujestima“ su odgovorili da je takva odluka donešena „na osnovu poslovnih pokazatelja koji govore da će Luka Kotor AD Kotor u 2022 godini ostvariti najbolje poslovanje od svog osnivanja i pokriti gubitak uz ostatak dobiti“.

„Članovi Odbora Direktora su jednoglasno donijeli Odluku o kupovini jednog (i jedinog)  službenog automobila koji će se korititi isključivo u poslovne svrhe i to od strane svih zaposlenih u svrhu službenih putovanja”.- rečeno nam je iz poslovodstva Luke Kotor.

Prema nezvaničnim informacijama, izvršni direktor Milko Krvavac koji živi u Budvi, do sada je na posao u Kotor dolazio sopstvenim automobilom uz pokrivene putne troškove. On je međutim, tražio od Odbora direktora da mu nabave novi službeni automobil, žaleći se da je on „jedini direktor a da nema ni službeni automobil, ni sekretaricu“.

Inače, Luka Kotor je zbog ogromne krize u poslovanju koje je imala u protekle dvije godine dobila povlastice od Vlade kada je u pitanju otpis jednog dijela, odnosno odlaganja plaćanja drugog dijela fiksne koncesione naknade za 2020. i 2021. godinu, a svim svojim zaposlenima Luka je značajno smanjila plate. Zaposleni su tako po godinu dana primali zarade smanjene za 20, odnosno za čak 40 posto. Uz to, firma je da bi preživjela,  „pozajmila“ i još nije radnicima vratila skoro 418.000 eura iz sindikalnog stambenog fonda. Te dvije poslovne godine Luka Kotor je okončala sa ukupnim gubitkom od preko 3 miliona eura.

Osim kupovine službenog vozila, aktuelni mendžment te fime koji vode Popović-Moškov i Krvavac, ovih dana priprema i veliki novogodišnji koktel za poslovne partnere firme, predstavnike lokalnih i džavnih vlasti i institucija, a koji će se održati 27.decembra u podne. Iako je na spisku preko 60 zvanica od kojih većina nema formalnu dozvolu za kretanje i zadržavanje u zoni međunarodnog graničnog prelaza, menadžeri Luke Kotor AD su odlučili da svoj novogodišnji koktel odrade u zgradi putničkog terminala na Luži, a koji se nalazi unutar međunarodnog graničnog prelaza „Luka Kotor“. Na prijem su pozvani bivši predsjednici Odbora direktora Luke Kotor Branislav Dragović i Tatjana Stanovčić, ali ne i dr Branko Ivanović (Socijalsisti Crne Gore) za vrijeme čijeg mandata je to preduzeće 2019.godine imalo rekordnu dobit od 1,1 milion eura.

Najčitanije