20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Budvanske hronike – kulturni događaj 24. i 25 septembra

Budvanske hronike

Kulturni događaj Budvanske hronike će se održati na trgu ispred spomen-doma “Stefan Mitrov Ljubiša“ u budvanskom Starom gradu 24. i 25. septembra 2022. u večernjim satima, od 17 do 20 sati,  u organizaciji NVO Društva Feral.

U okviru događaja biće predstavljene dvije izložbe – izložba maketa aviona Balše Nenadića i izložba karikatura Junaci našeg vremena autora arhitekte Alekse Dajovića, a cijeli događaj će pratiti mediteranske note. Izložbe će zvanično biti otvorene u 18 sati.

Izložba Balše Nenadića je inspirisana njegovom ljubavlju prema avijaciji i avionima uopšte, koja se ukrstila sa talentom za crtanje i slikanje. Balša se već 10 godina bavi sakupljanjem i pravljenjem maketa putničkih aviona, a još kao dječak je često stajao ispred poslovnice JAT-a u Budvi gledajući jednu veliku maketu aviona, i to su bili momenti koji su usmjerili ovog talentovanog Budvanina ka inspirativnom hobiju.

Autor Aleksa Dajović ističe da je izložba Junaci našeg vremena nastala u periodima pauze od posla i periodima dokolice, a ona je početak saradnje gospodina Dajovića i NVO Društva Feral, koji počinju rad na projektu – Duša Budve.

NVO Društvo Feral se dugi niz godina bavi promocijom i zaštitom budvanske kulturne baštine, sa ciljem oživljavanja Starog grada i konceptom da se kultuna dešavanja organizuju van glavne turističke sezone. Ova organizacija je aktivna od 2015. godine, i od tada je organizovala više od 20 projekata, festivala i kulturnih događaja. Prvi događaj ove organizacije: Sjećanje na Anta Urbana – izložba fotografija iz kolekcije Anta Urbana i razgovor o budvanskom vizuelnom hroničaru  je upriličen tačno prije 7 godina, u oktobru 2015. Nakon toga usledio je niz projekata od kojih su neki postali i festivali:

  • Mimov Brass Festival – jazz festival posvećen budvanskom jazz umjetniku Nikoli Mimu Mitroviću (sa 5 izdanja: 2016, 2017, 2018, 2019. i 2022);
  • Mediteranski događaj Srdelada (5 izdanja: 2017, 2018, 2019, 2021. i 2022),
  • Amaterski teatar na otvorenom (predstave Budvanska fantazija 2016, Budvanski kolaž 2017);
  • Lament nad ostrvom Sveti Nikola (2018) – Projekat za zaštitu ostrva Sveti Nikola – angažovana izložba Slobodana Boba Slovinića, razgovori sa stručnjacima i građanima;
  • Predstavljanje prvog toma triologije o poznatoj budvanskoj porodici Herbarijum – Don Đuro, autora Liberta Slovinića;
  • Pjesničke večeri, projekcije filmova snimljenih u Budvi i ostalo.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije