16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Adaptacija Omladinskog centra do 15. oktobra: Prostor namijenjen djeci i mladima, koji će oživjeti Stari grad

Omladinski centar, u toku adaptacija_septembar 2022.

Zdanje Omladinskog centra u Starom gradu očišćeno je, postavljena je nova stolarija na prozorima, u toku je krečenje, sanacija instalacija i uređenje toaleta u prizemlju, a uslijediće sanacija krova, farbanje drvenarije i parketa u dvije plesne sale.

Planirani radovi na sanaciji trebalo bi da budu završeni do 15. oktobra, a namjera lokalne uprave je da ovo zdanje nakon dugog niza godina postane mjesto okupljanja djece i mladih, koje će doprinijeti da Stari grad oživi, ističe sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

„Najzahtjevniji dio posla bilo je iznošenje ogromne količine otpada, ja se zahvaljujem zaposlenima u „Čistoći“ i „Komunalno – stambenom“ koji su nam u prethodnom periodu svesrdno pomogli da se velike količine smeća, stara drvenarija, škure i ostali nagomilani otpad odnesu iz objekta“, kaže Zambelić Pištalo.

Kako navodi, sve dosadašnje radove finansirala je Opština Herceg Novi, sredstva su opredijeljena ovogodišnjim budžetom, a aktivnostima koordiniše Sekretarijat za kulturu i obrazovanje. Dodaje da je upit za podršku sanaciji centra poslat Ministarstvu sporta i mladih, ali do sada nije bilo pozitivnog odgovora. Zambelić Pištalo ističe da je nakon adaptacije u planu opremanje objekta koji ima dvije velike sale, kao i kancelarije u prizemlju koje bi trebalo da postanu prostor za organizaciju različitih aktivnosti.

„Aplicirali smo za sredstva kod određenog broja ambasada, a pokušaćemo da povučemo i sredstva iz IPA fondova. Riječ je o velikoj kvadraturi, koja bi trebalo da bude smisleno opremljena, na način da svi koji budu korisnici ovog objekta imaju prikladne uslove za rad. U našim aktivnostima nikoga ne isključujemo, ali želimo da ovaj objekat konačno bude priveden namjeni i da svi koji ga budu koristili imaju odgovoran pristup, jer on pripada svima nama“, poručuje Zambelić Pištalo.

Sekretarijat ima u planu kreiranje programa rada Omladinskog centra, koji će biti usklađen sa lokalnom Strategijom za mlade.

„Pozivam sve koji imaju želju, viziju i osmišljene programe namijenjeni djeci i mladima da nam se direktno obrate, kako bismo sagledali način da ih zajedničkim snagama realizujemo. Smatram da Herceg Novom nedostaje ovakav prostor i da je ova pozicija u Starom gradu odlična, ne samo u kontekstu aktivnosti za djecu i mlade, i zbog blizine Muzičke škole, već zato što će doprinijeti da ovaj dio grada oživi“, zaključuje Zambelić Pištalo.

Najčitanije