21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Budvu od početka godine posjetilo 265.000 turista, koji su ostvarili oko tri miliona noćenja

Budva – foto Mediabiro

Turistička organizacija opštine Budva i lokalni hotelijeri sumiraju rezultate poslovanja kada je u pitanju turistička sezona 2023. godine, te kao poseban uspjeh ističu što su odličnu posjećenost zabilježili kako u glavnoj turističkoj sezoni, tako i u predsezoni i početku postsezone.

“U periodu od prvog januara do desetog oktobra Budvu je posjetilo oko 265.000 koji su ostvarili oko tri miliona noćenja, što je za oko 30% više u odnosu na isti period prošle godine i možemo reći da 70% tih turista čine gosti iz Rusije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske,” saopštila je predstavnica PR službe TO Budva, Ljubica Pribilović.

Ovakvu dobru posjećenost pratili su i dobri finasijski rezultati, prema dobrim pokazateljima nastavka postsezone prognozirano je da će ti prihodi dodatno rasti.

“Što se tiče Turističke organizacije opštine Budva, naš finasijski rezultat se približio četiri miliona kada su u pitanju sve takse koje se uplaćuju kod nas, nadamo se da ćemo do kraja godine premašiti tu cifru. Trenutno u Budvi boravi oko 12.500 turista, u privatnom smještaju oko 6.000, u hotelskom smještaju oko 6.500,” kazala je Pribilović.

Budva sezona 2023. – foto Boka News

Dobrom nastavku postsezone doprinosi lijepo vrijeme uz koje idu plažni i aktivni turizam. S druge strane tu je i MICE turizam koje na mnogobrojnim seminarima i kongresima okuplja goste iz Zapadne i Centralne Evrope.

“Uglavnom će do kraja godine biti puni ti hoteli koji se bave MICE turizmom. U pojedinim hotelima imamo dominantno turiste iz Njemačke, a tu su i gosti iz Austrije, Francuske, Poljske… U Budvi trenutno imamo oko 40 diplomata koji su došli ovdje zahvaljujući Policijskoj asocijaciji, njima se trudimo da obogatimo boravak u našem gradu. Oni će obići naše zaleđe, upoznaće se sa našom kulturom i svi oni će lijepe utiske odnijeti svako u svoju zemlju,” poručila je predstavnica PR službe TO Budva.

Budva – foto Mediabiro

Među hotelima prepoznatim po MICE turizmu u Crnoj Gori se svakako ističu hoteli HG Budvanska rivijera, za koje će prema trenutnim projekcijama 2023. godina biti rekordna.

“Naše projekcije su da ćemo do kraja godine ostvariti profit od oko tri miliona eura što se smatra jednim od najboljih rezultata u proteklih 20 godina. Kada je statistika takođe u pitanju, možemo da kažemo da smo za prvih devet mjeseci ove godine ostvarili bolji rezultat za 39% u odnosu na 2022. godinu i da smo za prvih devet mjeseci 2023. ostvarili za 120.000 više noćenja nego 2022. Godine,” kazala je PR menadžerka HG Budvanska Riviejra, Jelena Kaluđerović.

Izvor:Mediabiro
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije