25 C
Kotor

Slušaj online radio

Bujični kanali u Kotoru nemaju kapaciteta da prihvate obilnu vodu izazvanu kišom

Poplava na cesti kod Bolnice Kotor

Sve slabe „karike“ u vodovodno-kanalizacionom sistemu Bokokotorskog zaliva postanu vidljive uvijek pri obilnim padavinama, kakve su bile i ove subote u cijelom priobalju. Južina i olujni vjetar u talasima su donosili jaku kišu, koja je izazvala nagli priliv vode sa padina okolnih brda, opteretila bujične kanale i izbila kroz šahte.

Jedna od najopterećenijih šahti je i ona na prilazu Kotorskoj bolnici (KBC), iz koje je voda kuljala i prelivala se obilno preko ceste, ometajući tako saobraćaj i dovodeći u pitanje bezbijednost vozača i putnika. Ni autobusko stajalište nije bilo pošteđeno bujice, koja je u tom dijelu potopila cijeli priobalni pojas da bi se potom ulila u more.

Poplava na cesti kod Bolnice Kotor

Mještani smatraju da su šahte pune raznoraznog otpada, plastičnig boca i kesa, te da zbog toga voda nema slobodan protok i izliva se preko puta.

Poplava na cesti kod Bolnice Kotor

Ni Boka nije „imuna“ na globalne klimatske promjene, očigledno je da se i nivo mora u Zalivu povećava, a postojeća infrastruktura, kako ona u Starom gradu,  tako i na mnogim kritičnim mjestima gdje su atmosferski kanali začepljeni ili devastirani nekontrolisanom urbanizacijom, više nije dovoljno efikasna da isprati sve ekstremne meteorološke (ne)prilike izazvane obilnim padavinama. Potrebno je da nadležni razmotre moguću taktiku preventivne zaštite od mogućih poplava, čiji smo svjedoci svaki put kada padne velika kiša.

/M.D.P./

Najčitanije