16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Sunce, more i masline” u Pomirbenoj dvorani na otoku Gospa od Škrpjela

Foto Galatea

Galatea Gallery iz Podgorice i Biskupski Ordinarijat Kotor – Župni ured u Perastu, organizovali su nedavno u Pomirbenoj dvorani na otoku Gospa od Škrpjela izložbu „Sunce, more i masline” akademske slikarke Mile Đerković, saopšteno je iz galerije Galatea.

Predstavljajući slikarku publici, Galatea Gallery je na taj način nastavila dugogodišnju saradnju sa Župnim uredom u Perastu.

Navedena izložba je bila već četrnaesta izložba koju zajedno organizuju Galatea Gallery i Biskupski Ordinarijat Kotor – Župni ured u Perastu čime su predstavljanja umjetnika sa izložbama postala tradicija u Pomirbenoj dvorani na otoku Gospa od Škrpjela.

Stoga je već početkom ove godine počela priprema za organizovanje jubilarne petnaeste izložbe koja će se održati takođe u predivnom ambijentu otoka Gospa od Škrpjela u zalivu Boke Kotorske nevjeste Jadrana. Na izložbi će biti predstavljeni radovi Mića Žarkova Blagojevića umjetnika sa Žabljaka.

U postavci će biti zastupljene istovremeno i skulpture u drvetu i slike.

Pomirbena dvorana inače kamena kuća mjesto svih održanih dosadašnjih četrnaest izložbi i nove petnaeste se nalazi naspram same crkve Gospe od Škrpjela i bila je mjesto sa posebnom namjenom na otoku. Stoljećima je služila da se u njoj mire zavađene strane, prijatelji, familije, bilo katolici ili pravoslavci, bez razlike. U njoj su spriječene mnoge krvne osvete, jer je onaj koji pristane na razgovor u njoj, zbog svetosti mjesta se unaprijed odricao nasilja i uvreda, tako da su u normalnom razgovoru mnoge situacije rješavane na miran način, navodi se u saopštenju.

Najčitanije