11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Bulk carrier potonuo nakon sudara s ledenom santom, posadu spasio trajekt

Foto: RosMorRechFlot / gCaptain

Ruski trajekt ledolomac priskočio je u pomoć kineskoj posadi koja je bila prisiljena napustiti svoj oštećeni bulk carrier. Ruske hitne službe izvještavaju kako je, unatoč jako niskim temperaturama, posada spašena i odvedena na sigurno u luku Vanino.

Kako prenosi The Maritime Executive, bulk carrier Yong Xing 56 (33.600 DWT) nalazio se u Tatarskom prolazu na sjeverozapadnom dijelu Tihog oceana, ploveći s drugim plovilima kroz zaleđeni prolaz, čekajući nastavak puta prema luci.

U četvrtak, 23. veljače oko 20:30 sati, bulk carrier s 21 članom posade uputio je poziv upomoć pomorskim službama sa informacijom da je brod pretrpio štetu na trupu i prodor vode zbog sudara s ledenom santom.

Trajekt Sakhalin-8 (1.600 bruto tona) kojim upravlja SASCO poslan je da pruži pomoć posadi. Kada je došao na područje nesreće oko sat vremena nakon poziva upomoć, izvijestili su da je posada napustila bulk carrier te bila u hladnoj vodi na dvije splavi. Trajekt je uspio ukrcati i evakuirati kinesku posadu.

Ruski dužnosnici javljaju kako je posada bila „promrznuta, umorna i pod stresom“, a smješteni su u putničke kabine na trajektu. Odvedeni su u luku Vanino, otprilike 42 milje udaljenu od mjesta nesreće, gdje su smješteni u hotel.

Brod je potonuo 1. ožujka te je pokrenuta istraga, a prema prvim informacijama nitko od posade nije ozlijeđen. Yong Xing 56 je izgrađen 2008. godine i plovi pod kineskom zastavom.

Brod za spašavanje, ledolomac Otto Schmidt poslan je kako bi osigurao oštećeni brod. U izvješćima od 24. veljače navodi se kako je krma bulk carriera potonula, ali je brod ostao stabilan i bez neposredne opasnosti. Također, nije zabilježeno curenje goriva.

Donesena je odluka da se teret, koji se sastojao od 29,000 tona aluminijevog oksida, ne iskrcava, već da se plovilo popravi na mjestu koristeći pumpe koje kontroliraju prodor vode. Međutim, voda je i dalje prodirala velikom brzinom kroz rupu na trupu veliku oko 2×1,5 metara, pa su timovi za spašavanje bili prisiljeni odustati od akcije.

Bulk carrier Yong Xing 56 potonuo je jučer, 1. ožujka, na dubinu od 253 metra.

Glavni direktor kompanije Sakhalin Shipping Company (SASCO) izjavio je za medije kako će posada trajekta biti nagrađena za profesionalizam, te ih je pohvalio za njihovu brzu reakciju prilikom akcije spašavanja. Ruske vlasti izvijestile su kako će se provesti istraga kako bi se utvrdile okolnosti ove nesreće.

Najčitanije