15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Bulk carrier s ukrajinskim kukuruzom nasukao se u Istanbulu i obustavio plovidbu kroz Bosfor

Foto: FleetMon

Prema turskim pomorskim vlastima, brod za rasuti teret unajmljen za prijevoz ukrajinskih žitarica na nedavno otvorenom koridoru nasukao se u Bosfor, što je dovelo do privremenog zatvaranja kanala.

Dok je plovio iz Chornomorska u Ukrajini prema Istanbulu, bulk carrier Lady Zehma koji je prevozio žitarice pretrpio je kvar na kormilu i posada je pokušala baciti sidro kako brod ne bi nekontrolirano otplutao. Nažalost, brod je nastavio je plutati i nasukao se oko 50 metara od plaže Bebek, javljaju lokalni mediji. Slučajni prolaznici snimili su prizor videom i podijelili ga na društvenim mrežama, piše The Maritime Executive. Turska Glavna uprava za obalnu sigurnost (KEGM) rasporedila je šest tegljača i brodica za hitne intervencije i spašavanje na mjesto događaja. Spasilačke ekipe hitne pomoći ukrcale su se na brod za rasute terete kako bi pružile pomoć, a AIS podaci sugeriraju da je brod pod zastavom Paname brzo izvučen. Kasnije u četvrtak navečer ponovno je zaplovio, praćen s nekoliko tegljača.

Zajedničko koordinacijsko središte UN-a, koje je uspostavljeno u Istanbulu za nadzor ukrajinskog izvoza žitarica prema dogovoru između Rusije i Ukrajine, pokazuje da je Lady Zehma bio ovlašten isploviti iz ukrajinske luke Chornomorsk s 3000 metričkih tona kukuruza za Ravennu 29. avgusta, piše gCaptain.

Promet kroz tjesnac bio je privremeno obustavljen iz sigurnosnih razloga tokom operacije.

Najčitanije