4 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegnovska utvrđenja – Turistička ponuda za globalno tržište

FORTE MARE

Stručnjaci iz oblasti arhitekture i očuvanja spomenika, u okviru studijske posjete utvrđenjima u Boki Kotorskoj i Hrvatskoj, obišli su hercegnovske tvrđave. Posjetu je organizovala Evropska kulturna ruta utvrđenih spomenika – Forte Kultura (Forte Cultura), čiji je cilj otvaranje istorijskih utvrđenja za razvoj turizma i bolje promovisanje na evropskom nivou.

Turistička promocija utvrđenih spomenika, cilj je projekta Forte Kultura, u okviru kog je internacionalna grupa stručnjaka iz ove oblasti posjetila Herceg Novi.

Suosnivač Forte kultura Hans Nojman objašnjava da eksperti dolaze iz sedam zemalja svijeta.

– Čak i iz Sjedinjenih Američkih država, iz Australije, Velike Britanije, Francuske, Švajcarske, Njemačke i Ukrajine. Svi su eksperti u oblasti istorijskih utvrđenja, arhitekte, planeri, ali i stručnjaci iz oblasti turizma. Između 2012. i 2014. godine kolega Hartmut Rojder i ja započeli smo projekat Forte kultura. To je sinomim za prvu Evropsku kulturnu rutu utvrđenih spomenika – navodi on.

Forte Kultura obuhvata sva utvrđenja u Evropi, a kako kaže dr Nojman, važno je formirati samoodržive klastere.

– Zamisao je da jedan od tih klastera, bude ruta sa početkom u Hrvatskoj u Karlovcu. Tu ideju sada razvijamo. Nastavila bi se ka Šibeniku, Puli, Stonu, Dubrovniku i završila u Boki, u Crnoj Gori. Tako bi obuhvatili dvije države koje se graniče, što je jako važno za evropsku uniju – smatra on.

Kako navodi Biljana Belušević iz javne ustanove kulture Herceg Fest, koja upravlja tvrđavama, u obilasku hercegnovskih utvrđenja je 16 eksperata.

– Obišli smo Forte Mare, sledeća stanica nam je Kanli kula, a zatim i Španjola. Bitno je istaći da se širimo na globalno tržište, ulazimo u Evropu i možemo da oplemenimo naše tvrđave – kazala je ona.

Studijska posjeta utvrđenjima Boke Kotorske prvobitno je planirana za ljeto 2020. godine, ali je odgođena zbog pandemije.

Izvor:RTHN

Najčitanije