18.7 C
Kotor

Slušaj online radio

CDPR: kako se sačuvati od neželjenih efekata sunca

Herceg Novi – plaža

Aktivisti Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) tokom vikenda obišli su plaže na hercegbnovskoj rivijeri i dijelili brošure „Sačuvajte svoju kožu od neželjenih efekata sunca, može vam trebati”.

Posjetili su plaže u Kamenarima, Bijeloj, Baošiću, Đenoviću, Zelenici, Meljinama, Herceg Novom, Igalu i Njivicama. U brošuri su navedene preporuke CDPR-a u vezi nekih koristi, ali i štetnosti od efekata sunčanja. Objašnjeno je da je sunčanje zdravo, što nije potpuna istina, kako se mjeri nivo ultravioletnog zračenja (UVZ-a), koliki je rizik oboljevanja od kancera kože, da je velika zabluda da tumore kože ne treba operisati, jer je hirurška intervencija zapravo najbolja, a često i jedini način liječenja i ne smije se odlagati I najvažnija preporuka da redovno treba kontrolistai kožu. .

U brošuri su dati I savjeti „Pametno sa suncem”,gdje je nabrojano osam osnovnih preporuka, kao što su: ne sunčati se između 10 i 17 sati, tražite sjenku ili je stvarati, nosite šešir sa širokim obodom, naočare za sunce, pokrijte ruke i noge, nosite bijelu ili svijetlu laganu odjeću, nanesite kremu za sunčanje (sa faktorom minimum 20) I najvažniji savjet: bebe mlađe od godinu dana vrlo malo ili uopšte ne iznosite na sunce, navede iz CRDP.

Najčitanije