16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Šćekićeve karikature kao izraz patriotske kritike

Šćekićeve karikature

U bašti Gradskoj muzeja Mirko Komnenović sinoć je održana izložba karikatura Gorana Šćekića, crnogorskog autora koji je do sada objavio preko 10 hiljada karikatura, uz održanih 16 samostalnih i 10 kolektivnih izložbi širom Evrope.

Šćekić je potvrdio da je velika čast po prvi put izlagati u Herceg Novom, ali i da nije bilo lako napraviti selekciju radova čiji akcenat neće biti na dnevno političkoj stvarnosti.

-Hirurški derem i režem svakoga ko napravi pogrešan potez, a pogotovo iz vladajućih partija. Ne ostajem dužan ni opozicionim liderima, kazao je Šćekić i naglasio ono što i njegova publika zna – kroz njegove radove uvijek je bio zaštićen integritet ličnosti i porodice, a opet, kroz satirični iskaz, autor jasno ukazuje na probleme i njihove uzroke.

Izložbu je otvorila potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović, koja je istakla da, iako je politika sastavni dio naših života, u odabiru izloženih djela zaobiđena su ona koja se tiču dnevno političke stvarnosti, a akcenat stavljen na tradiconalni duh našeg naroda.

-Karikature koje gospodin Šćekić potpisuje će nas nasmijati, a vjerujem da bi se autor složio ako kažemo da misija tih crteža i tih poruka nije završena sa našim osmijesima. Pred nama su svjedočanstva vremena u kojem živimo, izražena bez negativnih emocija i kroz prizmu humora, a opet, jasno ukazujući na suštinu problema, i kao što sam autor kaže – sa ciljem da „zagriju, upozore i nasmiju“, kazala je Đurović i istakla da će Opština Herceg Novi zajedno sa Sekretarijatom za kulturu i obrazovanje, kao i Gradskim muzejom Mirko Komnenović, uvijek biti dobar domaćin izložbama karikatura Gorana Šćekića i u godinama pred nama.

Publici se obratila i Slavica Božović, direktorica Gradskog muzeja Mirko Komnenović, a izložbi je prisustvovala i Sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi Ana Zambelić Pištalo.

Goran Šćekić je rođen 1. januara 1963. godine u Beranama. Živi i radi u Podgorici. Karikaturom je počeo da se bavi 1992. godine, kada prvu karikaturu objavljuje u tada jedinom dnevnom listu “Pobjeda”. Od tada ga zapažaju urednici mnogih medija u Cnoj Gori i Srbiji, pa se njegovi radovi pojavljuju u brojnim listovima i časopisima. Zahvaljujući internetu, postaje poznat i u dijaspori. U 2001. i 2007. godine dobija nagrade Udruženja novinara Crne Gore. 2016. godine dobija prestižnu nagradu Dana oslobođenja Berana.

Najčitanije