10 C
Kotor

Slušaj online radio

CDPR – “Maslinovo ulje i zdravlje”, edukacija je važna

Maslinovo ulje i zdravlje

Sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) Domagoj Žarković posjetio je ZU Dom zdravlja Herceg Novi i tom prilikom pomoćnici direktora dr Biljani Dapčević uručen je korisni edukativni materijal „Maslinovo ulje i zdravlje”.

Edukativni materijal „Maslinovo ulje i zdravlje” počeli smo starom kineskom poslovicom „Kaži mi kako se hraniš, reći ću ti od čega boluješ”. Zašto? Logično, jer je to i glavni razlog da navedemo koliko je maslinovo ulje zdravo i koliko povoljno utiče na želudac, crijeva, žučne kanale, arteriosklerozu, krvni pritrisak i ono što nas najviše zanimalo koliko povoljno utiče da ne dođe do nastanka raka. Takođe smo naveli ukratko i hemijski sastav maslinovog ulja u funkciji prevencije bolesti, kao i koji su to rizici koji povećavaju nastanak raka.

Tu spadaju neuravnotežena ishrana, pušenje, razni virusi, alkohol, X zraci, UV zraci kao i neke rijetke prirodne i vještačke hemikalije. Istovremeno smo nabrojali i zdrave navike: Održavanje poželjne tjelesne težine, tri obroka dnevno u pravilnim razmacima uz obavezan doručak, noćni san za odraslog i zdravog čovjeka 7 sati, umjerena tjelesna aktivnost minimum tri puta nedjeljno, ne pušiti i umjereno ili ne piti alkohol.

Maslinovo ulje i zdravlje

Pored još nekih navedenih korisnih informacija o maslinovom ulju, za kraj edukativnog materijala smo ostavili riječi jednog pokojnog agronoma, dobrog poznavaoca masline: „Kad prolazim pored masline, poklonim joj se”. Stoga je naša preporuka da masline i maslinovo ulje budu obavezni u ishrani, jer je to jedna od najvažnijih i najzdravijih namirnica u prehrani čovjeka. Iz gore navedenih razloga brošura je štampana da istovremeno posluži pacijentima koji već imaju nekih problema, ali i da bi djelovala preventivno na sve u borbi protiv raznih bolesti, među kojima su svakako najteže kancer i bolesti srca i krvnih
sudova.

Najčitanije