13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

CDPR – održali predavanje o štetnosti pušenja za maturante SMŠ „Ivan Goran Kovačić”

Predavanje Srednja mješovita škola HN

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) boravili su u Herceg Novom gdje su posjetili JU SMŠ „Ivan Goran Kovačić”.  Tom prilikom razgovarano je sa direktorom i pomoćnikom direktora Momirom Dragićevićem i Milanom Pušicom o stanju oko pušenja i koliki je to problem među nastavnim osobljem i učenicima. U svečanoj sali održano je predavanje o štetnosti pušenja za sve maturante. Inače, povod posjete je bio razgovor i predavanje oko nedavnog donošenja novog Zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda koji je stupio na snagu 14. avgusta ove godine.

Posjete crnogorskim školama ovakve prirode od strane predstavnika CDPR-a su postale posljednjih godina uobičajene početkom školske godine. Tom prilikom učenike upoznajemo sa opasnostima koje nastaju konzumiranjem duvana, a poseban akcenat uvijek stavljamo na neophodnost preventivnograda u  školama.

Godišnje blizu 2000 osoba u Crnoj Gori umire od kancera i bolesti srca i krvnih sudova i to samo kao posljedice pušenja. Istovremeno je razgovarano i o problemima koje izaziva konzumiranje duvanskih proizvoda u školskom uzrastu i koliko štetno i nepovoljno utiče na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti,  saopšteno je iz CDPR-a.

Kod nas nažalost u osnovnoj školi već počinje da se puši, da bi kasnije u srednjoj školi taj procenat bio previsok u odnosu na ostale razvijene evropske zemlje. Primjećeno je pored pušenja i konzumiranje alkohola i upotreba narkotika, ali naravno u mnogo manjem obimu.
Pušenje duvana je ustvari najranija, najrasprostanjenija i društveno najprihvatljivija „loša navika” čovjeka uz epitet da je to „jeftino i legalno drogiranje”. U XX stoljeću agresivno se razvija industrija duvana koju prati veliko povećanje broja pušača zahvaljujući jednim dijelom i agresivnom marketingu, tako da početkom XXI stoljeća u svijetu duvan puši milijarda muškaraca i oko 500 miliona žena. Pušenje duvana u razvijenim zemljama se smanjuje, a povećava se u nerazvijenim i zemljama u razvoju. Svaka popušena cigareta skraćuje životni vijek za 5 do 15 minuta, tako da pušač prosječno živi 10 – 15 godina kraće od nepušača.

Svi odlično znamo da je po novom Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji je nedavno stupio na snagu, ali i prvom donesenom prije petnaest godina i Zakonima o njegovim izmjenama i dopunama iz 2011, 2012 i 2016. godine, pušenje potpuno zabranjeno u školskim i vaspitnoobrazovnim ustanovama. Ali ko to poštuje?

Zaključak je da se na razvijanju kulture mladih i njihovih aktivnosti mora raditi u okviru različitih nivoa prevencije, što znači da se preventivno djeluje i spriječe sve pojave i ponašanja koja dovode do pušenja, narkomanije i alkoholizma.Apel na sve, ne samo na mlade, je dane počinju nikada pušiti ili koristiti drogu, a ukoliko su već pušači da ostave pušenje kako bi sačuvali zdravlje i živjeli punim plućima, što je pored svega sigurno daleko najvažnije u životu, poručuju iz CDPR.

Najčitanije