20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

CDPR posjetio Dom ‘Majka Pija’ u Petrovcu: Tradicija, umjetnost i humanost

Donacija CDPR – Petrovac

Sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) Domagoj Žarković i članovi društva posjetili su tradicionalno Dom za starije osobe Majka Pija u Petrovcu, koji vode časne sestre Franjevke na čelu sa upraviteljicom samostana Sveti Vid i glavnom časnom sestrom Domam Dritom.

Posjeta je realizovana tokom blagih dana od 25. decembra, kada Božić slave vjernici po Gregorijanskom do 7. januara kada ga slave oni koji poštuju stari Julijanski kalendar.

Inače treba znati da Dom nosi naziv po časnoj sestri Slovenki Piji koja je živjela u Petrovcu i mnogo se trudila da obnovi i održi samostan. Majka Pija je bila glavna i prva sestra koja je došla iz Slovenije da radi i to još 1966. godine i sve je vodila do 1999. godine kada je umrla. Njega bolesnika koju je ona započela postala je i ostala tradicija i zbog toga je Dom i dobio naziv Majka Pija.

Tom prilikom m. Driti predati su radovi studentica Fakulteta likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja – Odsjek za grafiku: Ine Koprivice, Ivone Mirković, Milice Ćukteraš, Teodore Mirdite, Zorane Dimitrijevski, Kristine Nilović, Jelene Mijanović, Anje Pavićević, Jelene Jolić, Dušice Trcete, Saške Bojić, Milanke Mirković, Ive Mandić, Ksenije Ćetković, Anastazije Grigoreve i Gizem Cetindiker.

Predati radovi tako sada sa prethodnim donacijama radova – crteža i grafika krase prostorije Doma i čine prostor još ljepšim i ugodnijim za boravak pacijenata/tica, časnih sestara i ostalog osoblja koje ih njeguje.

Čestitajući stavljanje novog Doma u funkciju, takođe se nadamo da redovnim i tradicionalnim posjetama u blagim prazničnim danima iskazujemo starim, nemoćnim i bolesnim koji su tu smješteni da nijesu napušteni i zaboravljeni, a sve zahvaljujući časnim sestrama koje ih nesebično i brižljivo drže u odlično opremljenom ambijentu Doma u prelijepom Petrovcu, poručili su iz CDPR-a.

Upraviteljica Samostana i Doma za starije osobe m. Drita, znajući za to, u ime svih časnih sestara, osoblja i pacijenata/tica Doma, toplo je zahvalila na posjeti kao i donijetom daru.

CDPR na ovaj i slične načine uvijek iskoristi prigodne prilike da u okviru svojih skromnih mogućnosti pomogne Dom za starije osobe u Petrovcu kao i razne ustanove koje se bave zdravstvenim, vaspitnoobrazovnim i socijalnim radom.

Nadamo se da ćemo nastaviti i uspjeti da i u Novoj 2024. godini uspješno radimo kao do sada tokom protekle dvadeset dvije godine rada Društva. Trudićemo se na ovaj i slične načine koliko nam to budu dozvoljavala ograničena sredstva i mogućnosti, da pomognemo svima kojima pomoć nešto znači, ne gledajući njen obim i vrijednost, jer se u radu rukovodimo načelom da je svaka pružena pomoć dobrodošla, kazao je Žarković.

Najčitanije