8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Četiri dana obilazili obalu – veslajući prešli preko 120 kilometara

Ćazim i Emir Alković u kajaku – Foto: Dragan Stojanović

Barani Ćazo (51) i njegov sin Emir (14) Alković na kajaku dvosjedu, veslajući, prešli su više od 120 kilometara duž crnogorske obale. U kajakaškoj avanturi cilj misije je bio da otac sinu pokaže mjesta na crnogorskoj obali koje je već obišao nekoliko puta sa svojom šest metara dugom jedrilicom.

– Prošli smo jadransku stranu, odnosno od ponte Oštra na granici sa Hrvatskom, pa sve do Ulcinja. Za to nam je trebalo četiri dana, s tim što nismo veslali na štopericu, nego za uživanje. Nastojali smo da obiđemo svaki kutak naše obale, ušli u svaku uvalu, došli do svake male divlje plaže, do svake pećine i ulazili u njih. Nije to bilo klasično veslanje, već klasični obilazak obale.Spakovali smo šator, vreće, hranu i vodu, što je bilo dosta teško za naš mali kajak, ali smo uspjeli da sve odnesemo na put – kaže Ćazo i dodaje da su iz prijatelji odvraćali od ove ideje.

-Odlučili smo da kroz morski akvatorij opštine Bar vozimo uz same stijene, nastojali smo da upoznamo svaki kamen naše obale – kaže Emir i ističe da je za četiri dana obišao i upoznao cijelu crnogorsku obalu.

– Sada tražimo i neki drugi obilazak idealnih prirodnih ljepota Crne Gore, pa su nam prijatelji predložili da to bude Skadarsko jezero. Morali bi sa albanskim vlastima da dogovorimo obilazak, i napravimo krug po jezeru. Naravno da ćemo taj predlog u porodičnom krugu analizirati i vidjeti šta nam je raditi – kaže Ćazo Alković.

/D.S./

Izvor:Dan

Najčitanije