8 C
Kotor

Slušaj online radio

CGO poziva sve društvene aktere da utiču na očuvanje kulture suživota, mira i dijaloga

Boka Kotorska panorama

Povodom Međunarodnog dana nenasilja – 2. oktobra, Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva sve društvene aktere da svojim djelovanjem utiču na očuvanje kulture suživota, mira i dijaloga.

Dešavanja prethodnih mjeseci su pojačala napetost u društvu. Više od pola godine pandemije, ekonomske neizvjesnosti i restrikcija, predstavljaju ozbiljno opterećenje za cijelo društvo, a na njih su se nadovezale političke i identitetske tenzije. Incidenti na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kao i porast porodičnog nasilja, moraju biti alarm za političke lidere da koriguju ton svog djelovanja. Krajnje je vrijeme za otklon od agresivnog populističkog i radikalno-vjerskog vokabulara i davanja primata realnim i konstruktivnim izrazima.

CGO ukazuje da nova vlast, ali i opozicija, moraju imati u vidu da postojeći mehanizmi tolerancije u crnogorskom društvu imaju limit pritiska koji mogu da podnesu. Iako je trajuća politička kriza posljedica pogrešnih političkih odluka u dugom vremenom okviru, odgovornost za bilo kakvu vrstu eskalacije tenzija imaju svi trenutni politički lideri.

Ne smijemo dozvoliti da kultura agresivnosti još jednom preovlada crnogorskim društvom. Zbog toga uvijek napominjemo i na problem nekažnjivost inspiratora i odgovornih za zločine iz 90-ih.

Ovom prilikom, CGO podsjeća i na Povelju Ujedinjenih nacija kojom se insistira na mirnom, nenasilnom pristupu prilikom adresiranja društvenih izazova i problema. Postulati Povelje UN upućuju na nenasilne oblike komunikacije, na mehanizme koji smanjuju nasilje, kao i na obavezu nadležnih institucija da najstrožije sankcionišu ponašanje onih koji podstiču i produbljuju bilo kakav oblik nasilnog ponašanja, a pogotovo prema manjinama, ženama i novinarima.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je 2007. ustanovila obilježavanje Međunarodnog dana nenasilja na rođendan Mahatme Gandija kao priliku za „širenje poruke nenasilja”, rezolucijom koja potvrđuje „univerzalnu važnost principa nenasilja”.

Najčitanije