25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Chef’s Stage: Gastronomija važna za destinaciju

Kuvari

Gastronomski festival “Chefs’ Stage”, koji se u ponedjeljak i utorak održava u Šibeniku, okupio je više od 80 domaćih i inozemnih chefova i profesionalaca, izvijestili su iz Ministarstva turizma RH, iz kojeg ističu i značaj gastronomije za jaču prepoznatljvost odredišta.

“Čak 93 posto turista koji putuju svijetom sudjeluje u nekom ‘posebnom iskustvu vezanom uz hranu i piće’, što ukazuje da je gastronomija danas sadržaj koji može znatno utjecati na percepciju cijele destinacije te na razinu zadovoljstva gostiju s cjelokupnim turističkim iskustvom. Hrvatska uspješno gradi imidž kvalitetne gastro destinacije, što potvrđuju i priznanja u svjetski poznatim vodičima Michelin i Gault&Millau“, ističe u priopćenju i ministar turizma Gari Cappelli.

Uvjeren je da Hrvatska, uz daljnje povezivanje s lokalnim proizvođačima i izgradnju ‘priča i iskustava’ vezanih uz eno-gastro proizvode, može postati i jedna od gastro ikona Europe.

Iz Ministarstva turizma festival ocjenjuju i jednim od najvažnijih regionalnih gastro događanja, a sudionici iz Hrvatske te predstavnici svjetske gastro scene raspravljat će o brojnim pitanjima vezanim za gastronomiju i ugostiteljstvo, s ciljem povezivanja ugostitelja, hotelijera, proizvođača, dobavljača, influencera i drugih.

Uz to će se održati i brojni masterclassovi s poznatim chefovima i predavanja, uz ostala i o projektu povezivanja prehrambeno-prerađivačkog sektora i sektora turizma kroz uspostavu lokalnih proizvodnih sustava i teritorijalno brendiranje Hrvatske kao prepoznatljive gourmet destinacije. Cilj tog projekta je pozicioniranje Hrvatske kao gastro ikone afirmirane kroz lokalne namirnice, autentične okuse te interpretaciju raznolikog kulturnog nasljeđa, ističu iz Ministarstva turizma, uz najavu kako će uskoro biti predstavljan i akcijski plan za razvoj gastro turizma.

Jučer je održan i panel pod nazivom “Što Hrvatskoj treba”, na kojemu je državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić istaknuo da je gastronomija jedan od temelja razvoja cjelogodišnjeg turizma.

“Prema posljednjem istraživanju TOMAS Ljeto 2017, gastronomija je istaknuta kao jedan od glavnih motiva dolaska gostiju u Hrvatsku, koju kao motiv ističe čak 29 posto ispitanika. Veliki doprinos dat će i centri kompetentnosti, koji će kroz umrežavanje i suradnju s jakim inozemnim centrima pridonijeti jačanju kvalitete obrazovanja u turističko-ugostiteljskim zanimanjima, što će utjecati i na kvalitetu gastronomske ponude naše zemlje”, rekao je Matušić.

Drugo izdanje “Chefs’ Stagea” okupilo je 50 hrvatskih i 33 internacionalna chefa i profesionalaca, a svoje će proizvode predstaviti i 70 hrvatskih proizvođača i vinara, što će pratiti i predstavnici internacionalnih medija vezanih uz gastronomiju.

Izvor:Hina

Najčitanije