16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Morsko dobro: Plastika dominantan otpad na plažama

Plaža- plastika

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD) u saradnji sa NVO “Zelena mreža – Green net” protekle sedmice realizovalo je četvrtu u nizu aktivnosti sakupljanja i selektovanja otpada iz mora sa plaža u Ulcinju, Bečićima i Herceg Novom. Najviše otpada sakupljeno je u Herceg Novom a dominantan otpad na plažama bila je plastika.

Akcija koja je započeta 2018. godine sprovedena je na djelovima Velike plaže u Ulcinju, Bečićke plaže u Budvi i plaže Igalo u Herceg Novom.

“Otpad sa ovih plaža je selektovano sakupljan kako bi se omogućilo recikliranje materijala kao što je drvo, plastika, staklo i aluminijum. Prvi rezultati četvrtog u nizu istraživanja otpada sakupljenog na gore pomenutim plažama pokazuju da količine i vrste otpada variraju te da je na svim plažama dominantan otpad plastika”, saopšteo je iz JPMD.

Najviše otpada sakupljeno je u Herceg Novom gdje je pored plastike zabilježena i najveća količina prirodnog drveta.

Plaža – plastika

“U poređenju sa Herceg Novim i Ulcinjom najmanje otpada, i ovog puta, sakupljeno je u Budvi”, navodi se u saopštenju.

Naredna istraživanja, kako su kazali, omogućiće dalju kvantitativnu i kvalitativnu analizu i dobijanje mjerodavnih podataka o otpadu iz mora.

Otpad sakupljen u ovim akcijama analiziraće i kategorisati Institut za biologiju mora, koji je ravnopravan partner u projektu “Welcome”.

Welcome

“Rezultati istraživanja će omogućiti praćenje otpada iz mora tokom 2 godine kao i poređenje podataka i identifikaciju vrste i porijekla otpada koji na plaže dolazi iz mora i ušća rijeka”. navode iz JPMD.

Akcija je realizovana u okviru projekta “Welcome”, Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru.

Najčitanije