13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Čišćenje vidikovca na Dubravi povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine

Čišćenje vidikovca na Dubravi

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježen je u Herceg Novom, zajedničkom akcijom opštinskog Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost i Ekološkog odbora SMŠ „Ivan Goran Kovačić“. Oni su danas očistili prostor vidikovca na Dubravi, uz pomoć zaposlenih „Komunalno stambenog“ preduzeća i „Čistoće“.

Prostor vidikovca na Dubravi je izabran za čišćenje upravo iz razloga što je to jedno od ključnih mjesta na kojima turisti zastaju pri dolasku u naš grad, jer se pruža jedan od naljepših pogleda na ulaz u zaliv. Stvarnost je takva da ih, pored pogleda na zaliv, dočekaju i limenke, plastika, razni otpad koji se mogao vidjeti i danas.

Prije nego što se počelo sa radom, grupi volontera obratili su se odbornica u lokalnom parlamentu Tamara Vujović i profesor Alen Lalovac, koji su govorili o značaju aktivizma za očuvanje životne sredine, ekološkim opasnostima koje čovjek proizvodi, kako na kopnu tako i u moru, kao i o načinima da svako od nas doprinese promjeni na bolje.

Čišćenje vidikovca na Dubravi

Vujović je podsjetila da je Turistička organizacija Herceg Novog nedavno pozvala potencijalne donatore da pomognu u nabavci klupa za Savinsku dubravu, a uskoro će biti izrađene i postavljene korpe za otpatke i signalizacija. Radi se o odvojenim inicijativama koje zajedno imaju isti pravac – podizanje svijesti o značaju zdrave životne sredine i boravka u prirodi, ali i smanjenje korišćenja jednokratne plastike.

Milica Vlahović, učenica II razreda Turističke škole, napomenula je da je Eko odbor osnovan u novembru 2017. godine, a današnja aktivnost im je 33. do sada. Sve aktivnosti su sprovođene u našem gradu, a pored današnje, među pozitivnijim ocjenjuje i akciju pošumljavanja na Vrbanju održanu krajem prošle godine.

Najčitanije